Her overleverer Seland en LNU-rapport til Erna Solberg tidligere i år. Foto: Niklas Lello

– Partiene må ta på alvor at unge er underrepresentert

Oppfordring om å nominere unge kandidater før neste års valg.

Vi i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) oppfordrer partiene til å nominere unge kandidater som listetopper før neste års stortingsvalg.

Nominasjonskomiteene til alle stortingspartiene og Rødt i alle fylker skal nå ha fått et brev fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i posten. I brevet oppfordrer styreleder Stian Seland partiene til å tørre å prioritere unge kandidater på stortingslistene.

Partiene må ta på alvor at ungdom er grovt underrepresentert i politikken. Bare seks prosent av dagens stortingsrepresentanter var under 30 år da de ble valgt inn, sier Seland.

Til sammenlikning er 16 prosent av den norske befolkningen under 30 år. Om man ser på de med stemmerett, er 20 prosent av de stemmeberettigede under 30 år, ifølge SSBs statistikkbank.

Nominer ungt

Nå mener han at nominasjonskomiteene i partiene må ta sin del av ansvaret for at unge er underrepresentert på Stortinget, og tørre å nominere unge kandidater til topplasseringer.

– Vi oppfordrer komiteene til å oppsøke unge kandidater og våge å gi dem topplassering. Demokratiet styrkes ikke av flere ungdomsalibier, men av ungdomskandidater med en reell sjanse til å bli folkevalgte, sier Seland.

Seland mener demokratiet blir fattigere uten unge kandidater på valglistene.

– Hvis vi ikke nominerer unge kandidater gjør det demokratiet fattigere. Gjør vi det motsatte, blir demokratiet mer inkluderende – og ganske sikkert valgkampen mer spennende, avslutter han.

Her kan du lese hele kronikken til styreleder i LNU, Stian Seland, om samme tema

#demokrati #ungdom #valg

Publisert 9. september 2016

Topp