Leder i Changemaker, Tuva Widskjold kommer med klima-innspill til Vidar Helgesen før klimatoppmøtet i Marrakech.

Kom med innspill til klimaminister Helgesen

Vidar Helgesen tok i mot innspill fra barne- og ungdomsorganisasjoner før klimatoppmøtet i Marrakech.

I november er det klart for nok et klimatoppmøte – COP22 i Marrakech i Marokko. Store ting står på agendaen – blant annet skal man diskutere oppfølgingen av Paris-avtalen fra fjorårets klimatoppmøte.

Spire, Natur og ungdom, Miljøagentene, KFUK-KFUM Global og Changemaker er blant barne- og ungdomsorganisasjonene som skal reise nedover, og som fredag fikk muligheten til å komme med sine klima-innspill til klimaminister Vidar Helgesen før han reiser nedover til Marrakech. 

– Mange ønsker at klimatoppmøtet i Marrakech skal bli en storslått feiring av Paris-avtalen, men vi vet at det også er mye jobb som gjenstår når det kommer til oppfølging av avtalen, sa Helgesen under møtet. 

Fra olje til klima

Mathilde Emilie Thue er ungdomsdelegat på klima og miljø. Hun er en del av den offisielle norske delegasjonen i Marrakech, og representerte LNU på fredagens møte med Helgesen. Hun overrakte blant annet en støtteerklæring til Helgesen, som sier at barn og unge i Norge støtter han i overgangen fra oljenasjon til klimanasjon. 

– Denne erklæringen viser at vi støtter deg i den vanskelige klima-jobben du har foran deg, understreket hun overfor ministeren. 

Thue representerer barn og unge i klimaforhandlingene, og vil være til stede i Marrakech under begge ukene med forhandlinger. Her kan du lese hele resolusjonen Steget inn i fornybaralderen, vedtatt på barne- og ungdomstinget i 2015. 

Fornybarsamfunnet  

Organisasjonene som deltok holdt et tre minutters innlegg hver, og fikk tatt opp et bredt spekter av klima- og miljøsaker. Alt fra matsikkerheten i verden, til reell ungdomsmedvirkning i klimaspørsmål og i oppfølgingen av FNs bærekraftsmål var temaer som kom opp under møtet. 

– Når vi som er barn ikke engang får komme inn på klimaforhandlingene, lytter dere ikke nok til oss som er barn. Det er vi som merker konsekvensene av klimaendringene aller hardest, var budskapet fra Barnas klimapanel og Miljøagentene. 

Også overgangen til fornybarsamfunnet og viktigheten av at Paris-avtalen følges opp på en god måte ble nevnt som spesielt viktig. 

Stress med dress?

Det var stor giverglede blant organisasjonene som var med. I tillegg til støtteerklæringen, fikk ministeren også en termos med påfyll på klima-COP(p)en ministeren fikk av Changemaker i fjor. Natur og ungdom overleverte litt energipåfyll, i form av en New energy-sjokolade og energidrikk. 

– Det kan jo være stress å gå i dress hele tiden, var oppspillet fra KFUK-KFUM Global. De overleverte en knallgrønn hettegenser med påskriften «Climate hero» på. 

Miljøagentene stilte med tegninger og «Tommeltreet», med fingeravtrykkene til barn fra hele landet som ønsker seg en mer miljøvennlig verden. 

[metaslider id=2838]

 

#Changemaker #FN #KFUK-KFUM #klima #klimatoppmøte #miljø #miljøagentene #Natur og ungdom #Spire #ungdomsdelegat

Publisert 28. oktober 2016

Topp