Forskerne Guro Ødegård og Johannes Bergh fra Institutt for Samfunnsforskning, her sammen med styreleder i LNU, Stian Seland på lanseringen av evalueringen av forsøket med stemmerett for 16-åringer.

Stemmerett for 16-åringer virker – gir unge mer makt

Mandag kom evalueringen av forsøket med stemmerett for 16-åringer i 2015.

Mandag kom evalueringen av forsøket med stemmerett for 16-åringer i kommunevalget 2015. 20 forsøkskommuner fikk være med, og Institutt for Samfunnsforskning (ISF) har nå kommet med sin evaluering av forsøket. 

Evalueringen viser blant annet at 16- og 17-åringene stemmer praktisk talt like ofte i valg som andre velgergrupper. Les mer om evalueringen her

Utvidelse av demokratiet

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner har lenge jobbet for at 16- og 17-åringer i Norge skal få muligheten til å stemme ved kommune- og fylkestingsvalg. Styreleder i LNU, Stian Seland, er klar på hvorfor dette er en prioritet hos organisasjonen. 

– Vi må aldri tro at vi er blitt ferdige med demokratiet. Et demokrati må utvikles, utvides og forbedres hele tiden. Neste trinn i utviklingen bør være å inkludere 16- og 17-åringene, sier Seland. 

Seland trekker fram kommunenes arbeid med kommunereformen som et glimrende eksempel på at mange kommuner har gått foran i dette arbeidet. Av 215 kommuner som har avholdt folkeavstemninger om kommunesammenslåing, har 167 av dem hatt stemmerett for 16- og 17-åringene, viser en oversikt fra Distriktssenteret. Det vil si at over 3 av 4 kommuner som har gjennomført folkeavstemning, har latt 16- og 17-åringene få være med på å bestemme. 

Evalueringen viser også at det ble valgt inn flere unge representanter i kommunestyrene rundt omkring, når 16- og 17-åringene fikk være med og stemme. 

Sanner står i veien

Det er altså ikke kommunene som står i veien for å utvide og forbedre det norske demokratiet. Mannen som er ansvarlig for demokrati og valg i Norge, moderniseringsminister Jan Tore Sanner, ønsker ikke å senke stemmerettsalderen. 

– Sanner forsøker å fremstå som en politiker er opptatt av ungdommen. Nå er det på tide å få opp farten, og å slutte å stå i veien for demokratiet, sier Seland. 

Seland er klar på at det nå er tid for å gjøre noe konkret.

– Med evalueringsrapportene fra to vellykkede forsøksvalg og rykende ferske erfaringer fra folkeavstemningene så er det klart for oss i LNU hva Sanner bør gjøre. Han bør gi 16- og 17-åringene stemmerett. 

Her kan du se styreleder Stian Seland i debatt mot Ung Høyres Sandra Bruflot i mandagens Dagsnytt 18. Debatten om stemmerett for 16-åringer begynner ca 18.35. 

#demokrati #stemmerett #stemmerett16

Publisert 28. november 2016

Kontaktpersoner

  • Jan Halvor Vaag Endrerud

    Politisk rådgiver, nasjonale spørsmål

    478 41 640
    halvor@lnu.no

Topp