Aleksander Gjøsæter er ungdomsdelegat på urbaniseringsspørsmål, og har vært i Nairobi og forhandlet på Norges vegne. Foto: Privat

Alene i Norges stol – endte med ungdoms-gjennomslag

Aleksander Gjøsæter er som ungdomsdelegat på urbanisering, og denne uken en del av Norges delegasjon til UN-Habitats Governing Council i Kenya.

Aleksander Gjøsæter er som ungdomsdelegat på urbanisering, og denne uken en del av Norges delegasjon til UN-Habitats styrende organ Governing Council i Nairobi, Kenya. Der bestemmer UN-Habitat seg for hvordan FN og verdens land skal jobbe for å følge opp avtalen om verdens nye urbane agenda som ble vedtatt i 2016. Sent torsdag kveld ble det gjennombrudd for LNUs utsendte, da han ble sittende alene i Norges stol.

– De andre i delegasjonen måtte ordne noe et annet sted, så jeg ble sittende aleine i Norges stol utover kveldens forhandlinger. Ungdomsmedvirkning er viktig for Norge, så jeg fikk fremme et par forslag som oppfordrer alle land til å inkludere ungdom i sine urbaniseringsprosesser når jeg først skulle sitte der, forteller han. 

Enighet

Forslagene fikk umiddelbar tilslutning fra EU, USA, Tyrkia, Sør-Afrika, Kenya og Uganda. Og plutselig var begge forslagene tatt inn i teksten som til slutt ble vedtatt.

– Det er jo litt sprøtt at man plutselig har skrevet deler av en FN-resolusjon som oppfordrer absolutt alle land til å gjøre det jeg ville at de skulle. Og bare for å understreke. Resten av delegasjonen var ikke her, men Norge stiller seg helhjerta bak, sier Gjøsæter. 

Forslagene som høstet stor støtte fra en rekke av de andre delegasjonene, ble likefult til etter et par bumper i veien. Da Aleksander leste opp forslaget, og det ble referert underveis på storskjerm brøt plutselig hele salen ut i latter.

– Referenten hørte feil og trodde jeg sa terrorism da jeg sa volunteerism, så setninga ble skrevet opp på skjermen for at landene skulle vurdere, fremstod det som at jeg ønsket et fokus på å anerkjenne terrorisme som virkemiddel i implementeringen av den nye urbane agendaen.

Hjem med ny politikk i sekken

Aleksander har representert LNU og Norge gjennom hele uka, og skal snart hjem til Norge. Med ny FN-politikk i sekken. Og frivilligheten vant over terrorismen, også i den vedtatte teksten som kommer fra Nairobi denne uka.

– Det er alltid hyggelig å få folk til å le, men jeg er glad vi fikk rydda opp i referatet, og at UN-Habitat ønsker å la ungdomsfrivilligheten få en sentral rolle i verdens urbaniseringsagenda.

#kenya #Nairobi #ungdomsdelegat #ungdomsdelegater

Publisert 12. mai 2017

Kontaktpersoner

Topp