Fotballkompis er et av prosjektene som fikk støtte gjennom første runde av LNU Aktivitetsstøtta. Foto: Jarand Ullestad/LNU

– Prosjektet handler ikke om hvor god du er

På Ekeberg i Oslo trener unge flyktninger med norske ungdommer fram til Norway Cup. Fotballkompis er ett av prosjektene som har fått støtte i første runde av LNU Aktivitetsstøtta - herreløs arv.

Fotballkompis er et samarbeidsprosjekt mellom Streetfootball Norge og Røde Kors Ungdom. Utgangspunktet var at ti enslige mindreårige flyktninger skulle trene sammen med ti unge nordmenn som et integreringsprosjekt. Nå har det blitt mange flere, og interessen kommer både fra flyktninger og fra norske ungdommer.

– Eneste problemet nå er at etterspørselen er så stor, sier prosjektansvarlig Rolf Choi Tenhold.

Rolf Choi Tenold er daglig leder i Streetfootball Norge og en av trenerne i Fotballkompis. Foto: Jarand Ullestad/LNU

Ungdommene er rekruttert i samarbeid med skoler, lokale fotballklubber, Byomfattende senter for enslige mindreårige flyktninger og NAV-kontorer, i tillegg til at en del av ungdommene har hørt om prosjektet gjennom venner.

– Vi prøver å kjøre cirka halvparten flyktninger og norske, og det vi prøver på med de norske er å ha halvparten etnisk norske, og halvparten norske med flerkulturell bakgrunn. Men det representerer jo norsk ungdom i 2017, så det beriker bare prosjektet det.

Av flyktningene er det noen som har spilt fotball tidligere og mange som ikke har spilt i det hele tatt. Men til Norway Cup skal de.

Wahid, Nahom og Martin har ulike antall fotballtimer bak seg, men spiller på et lag hvor individuelle prestasjoner ikke er det viktigste. Foto: Jarand Ullestad/LNU

– Prosjektet handler ikke om hvor god du er. Har du stive albuer og tenker på deg selv så er du feil kandidat for vårt prosjekt. Det er folk som er veldig gode, til at de ikke har hørt om offside, ler Rolf.

I tillegg til at ett lag stiller på Norway Cup i august, har de dannet et lag til som reiser til Danmark for å spille vennskapskamp mot et tilsvarende lag der. De ser fram til en spennende erfaringsutveksling i København i september. 

Ved siden av fotballtreninger tar de ungdommene som ønsker det også del i et jobbrekrutteringsprogram sammen med Rema 1000. Målet er å få flere ungdommer ut i arbeidslivet. I tillegg får noen av ungdommene også tilbud om lederskapstrening og andre relevante kurs.

Legenden Erik «Myggen» Mykland er trener og en av ildsjelene bak prosjektet. Foto: Jarand Ullestad/LNU

Ingenting å si på innsatsen på Ekebergsletta en lørdag ettermiddag. Foto: Jarand Ullestad/LNU

Les mer om LNU Aktivitetsstøtta her.

#aktivitetsstøtta #Prosjekteksempel

Publisert 18. juli 2017

Kontaktperson

  • Rine Holmsen

    Avdelingsleder, forvaltning

    23 31 05 87
    rine@lnu.no

Topp