Mange unge velger å delta både gjennom valg, men også gjennom andre måter. Her er utvalget som skrev rapport til FNs barnekomité på vegne av barn og unge i Norge. F.v: Marianne Knudsen, Iver Daaland Aase, Magnus Thun, Hayden G. Mybostad, Karoline Steen Nylander, Solrun Nyborg, Cecilie Prebensen, Erle Harsvik og Rauand Ismail utenfor FNs barnekomité i Geneve.

Har overlevert rapporten sin til FNs barnekomité

- Det var utrolig stort å møte komiteen. Det viser at arbeidet vi har lagt ned har utgjort en forskjell, sier utvalgsmedlem Marianne Knudsen.

Det siste året har sju representanter fra ulike barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge jobbet for å lage barnas helt egen skyggerapport til FNs barnekomité. Rapporten deres Kidza har rett ble lansert for litt over en uke siden, og ble på torsdag overlevert til FNs barnekomité. 

– De viktigste temaene vi tok opp blir nok for meg klagemekanismen, rettighetene til éenslige mindreårige asylsøkere og utdanning. Jeg syns det er svært skuffende at Norge ikke har ratifisert barnekonvensjonens tredje tilleggsprotokoll, jeg mener vi ikke kan gi oss før Norge ratifiserer denne, sier utvalgsmedlem Iver Daaland Aase etter møtet med barnekomiteen. 

Også utvalgsmedlem Marianne Knudsen var fornøyd med hvordan komiteen tok imot rapporten og hvordan de ble tatt på alvor. 

– Det var utrolig stort å møte komiteen fordi det viser at arbeidet vi har lagt ned, de store diskusjonene rundt middagsbordet og de sene nettene har utgjort en forskjell. Jeg følte at vi ble tatt veldig på alvor og at det vi hadde å si hadde en betydning! Det viser at de små forskjellene kan bli til noe stort, sier hun. 

Barns rettigheter i Norge 

Målet med rapporten har vært å gi barn og unge selv muligheten til å si hvordan de mener det står til med barns rettigheter i Norge, og samtidig en arena for å si hvilke rettigheter som blir brutt. I rapporten kommer utvalget med noen anbefalinger til hva man kan gjøre for å styrke barns rettigheter i Norge, og også 

Med seg i utvalget har Daaland Aase hatt Solrun Nyborg, Rauand Ismail, Magnus Thun, Hayden G. Mybostad, Erle Harsvik og Marianne Knudsen.

Medvirkning gjennom hele prosessen

Cecilie Prebensen fra LNU og Karoline Steen Nylander fra Press har hatt oppgaven med å koordinere komiteens arbeid. De er begge stolte over det arbeidet utvalget har lagt ned, og ikke minst av hvordan man kan klart å inkludere barn og unge i Norge gjennom hele prosessen. 

– Det har vært en veldig lærerik prosess og at vi er stolte av hvordan barne- og ungdomsmedvirkning har vært gjennomgående i alt vi har gjort og jobbet med. Barn i alle aldersgrupper har fått bidra til rapporten, og det styrker rapportens legitimitet, sier Prebensen og Nylander. 

#barnas rapport #barnekomiteen #FN #kidza har rett #medvirkning

Publisert 9. oktober 2017

Kontaktpersoner

 • Cecilie Prebensen

  Organisasjonsrådgiver, nettverk og utvikling

  995 91 190
  cecilie@lnu.no

 • Karoline Steen Nylander

  Styremedlem (Press)

  karoline@lnu.no

Topp