UN Youth delegates Foto: UN Photo

Reisebrev fra ungdomsdelegatene i FN

Ungdomsdelegatene Maria Moe og Daniel Overskott er på FNs generalforsamling. De forteller om hvordan det er å være ungdomsdelegater på vegne av Norge.

Nå er vi godt i gang med vår siste uke av komitéarbeidet i FNs generalforsamling, og her skjer det mye på én gang! Det er interessante og viktige debatter i menneskerettighetskomiteen, og årets resolusjonsforslag kommer på løpende bånd. Vi har holdt innlegg i debatten om sosial utvikling, og stilt spørsmål på vegne av Norge i debatten om likestilling og om barns rettigheter.

For oss er den viktigste resolusjonen ungdomsresolusjonen, som vi snart skal begynne å forhandle om. Vi skal jobbe for å gjøre resolusjonen enda bedre både på ungdommers rettigheter og ungdomsmedvirkning.

Være der beslutningene tas 

Vi har fått en mulighet til å være med der beslutningene tas – i verdens viktigste globale samarbeidsorgan. Takket være åpenheten i den norske delegasjonen, får vi innblikk i mange saker som Norge jobber med og får lov til å delta på møter og aktiviteter gjennom dem. I pausene har vi hatt spennende samtaler med delegasjonen om sakene de jobber med. Det er gøy å høre hvor aktive Norge er for å bekjempe ekstremisme og se hvor gode de er til å samarbeide med ulike land.

Ellers er det uvanlig varmt her i New York, men her om dagen traff regnet og vinden oss verre enn den ville gjort i Bergen. Utover dette er det en utrolig flott by å jobbe i!

Ungdomsdelegatene Daniel Overskott (Laget) og Maria Moe (KrFU) talte for FNs generalforsamling. Etter tre uker er de snart ferdige med sitt opphold i New York. Foto: Norges FN-delegasjon

Hverdagen som ungdomsdelegat

Vi bor i Brooklyn hos et gjestfritt par som gjør alt de kan for at vi skal ha det bra. De har blant annet en ismaskin vi hyppig bruker i varmen. Vi bor bare et T-banestopp fra Grand Central, hvor vi går av både for å treffe den norske delegasjonen og for å gå til FN-bygget. Alt som er FN-relatert ligger i samme område av byen, og det blir mye løping frem og tilbake mellom gater og avenyer.

Vi starter dagene med å dra til delegasjonen for å få kaffe (de har ikke kaffe i leiligheten!), og møte delegasjonen for å snakke om dagens arbeidsoppgaver. Der sjekker vi også dagens program i salen, forhandlinger og og side-eventer. Vi prioriterer alt vi kan gjøre med delegasjonen og jobber ved siden av dette godt sammen med andre ungdomsdelegater.

Det er i år 26 land som sender ungdomsdelegater til generalforsamlingen, fra alle deler av verden! Det er imidlertid flest europeiske ungdomsdelegater, men vi håper å se enda flere fra andre deler av verden neste gang.

Vi har fått oppleve veldig mye spennende, og gleder oss til enda noen dager med møter, forhandlinger og ungdomsmedvirkning!

#FN #New York #reisebrev #ungdomsdelegater

Publisert 18. oktober 2017

Kontaktpersoner

Topp