God stemning på Nationalteateret i Oslo. Foto: Veronica Farshchian

– Det er litt kaldt. OD-dagen burde ha vært om sommeren.

Karl, Bilal og Lukas jobber som gatemusikanter på OD-dagen. Over 100.000 elever har i dag lagt inn et dagsverk for ungdom i Nigeria.

Karl, Bilal og Lukas fra Foss videregående skole jobber som gatemusikanter på Nationalteateret i Oslo. De fyller t-bane stasjonen med munter musikk. Selv om de mener det er viktig å støtte OD-saken, mener de at det er litt kaldt å stå ute en hel dag.

– Det er litt kaldt da. OD-dagen burde egentlig være om sommeren, sier de.

Operasjon Dagsverk arrangeres hvert år. I år samarbeider OD med Natur og ungdom, og pengene som samles inn skal gå til å gi ungdom i Nigeria kunnskap om klima, miljø og egne rettigheter, og ifølge Utdanningsnytt var 117.000 elever påmeldt OD i år. 

God stemning i Oslo sentrum på OD-dagen:  

 

Vil gi ungdom i Nigeria en framtid

Vilde Maria Krogvold sitter i hovedkomiteen til Operasjon Dagsverk, og har tatt seg til til å møte LNUs utsendte selv om det er mye å gjøre på OD-dagen. 

– Kan du fortelle litt om årets prosjekt?

– Årets prosjekt går til den sørlige delen i Nigeria, som heter Nigerdeltaet, der det har skjedd det vi kaller for verdens største oljekatastrofe. Det er det som ligger i slagordet vårt: «Vi er alle oljebarn«. I Nigerdeltaet er det mye oljesøl som har forurenset både jorda og vannet. Det gjør at det har blitt vanskeligere å fortsette med jordbruk og fiske, fordi naturen har blitt ødelagt. Vi må sørge for at ungdom i Nigeria får en fremtid videre.

– Dette er en måte ungdom kan si ifra om at de mister livsgrunnlaget sitt når naturen ødelegges. Operasjon Dagsverk tror på det at utdanning og kunnskap er en løsning. Det er som det sitatet «Gi en mann en fisk, og han har mat for en dag. Lær en mann og fiske og han har mat for resten av livet», forklarer hun. 

– Hva er det dere jobber med på OD-Kontoret?

– Det er en del å organisere, vi organiserer all informasjonen som skal ut til de ulike elevene på skolene, og til de som jobber i skolekomiteene ute på skolene som er med. Vi må følge opp slik at alle skolene skal ha noen de kan kontakte, og få den informasjonen de trenger, for eksempel hvilken informasjon de skal gi til elevene, hvordan de skal bruke nettsiden for å ordne regnskap og hvordan de kan arrangere internasjonal uke, sier hun. 

– Hvordan velger dere hvem pengene skal til?

– Det velges på Elevorganisasjonen sitt landsmøte. De har et elevting, hvor det samles elever fra alle deres medlemsskoler. Det er tre kandidater som kommer til elevtinget, og elevene der velget hvilket prosjekt som blir årets OD-prosjekt, forklarer Krogvold.  

– Hvor mange penger samler organisasjonen hvert år?

– Elver som går videregående skole tjener 400 kroner for et dagsverk, og de som går ungdomsskolen tjener 300. I fjor tjente vi ca. 23 millioner, så det er vel noe i den duren. Noe mellom 20 og 25 millioner er det vi forventer, sier Krogvold. 

– Er det elever som har hatt noen morsomme jobber?

– I dag er det faktisk elever som jobber i ordførerjobber, som får være ordfører for en dag. Det er også en som er politiker på stortinget for en dag. Jeg har hørt om noen som jobber som hotelldirektører. Det er også mange som jobber med strandryddingjobber. Det er veldig artig å se da folk finner seg sånne kule jobber til OD, sier hun. 

Saken er skrevet av Veronica Farshchian, som har jobbet hos oss i LNU på OD-dagen. 

#OD-dagen #Operasjon Dagsverk

Publisert 2. november 2017

Topp