Etter mange års stillstand, økte politikerne den nasjonale grunnstøtta til barne- og ungdomsorganisasjonene med 10 millioner i 2017. Nå gjentar de suksessen - og øker den med 10 millioner til i 2018! Her fra feiringa i fjor. Foto: Jarand Ullestad

10 ting vi har fått til i 2017

Økt grunnstøtte, Skru på lyden, rekordmange medlemsbesøk og økt valgdeltakelse er noen av tingene LNU har bidratt til i løpet av året som har gått.

Det er mange ting å feire i løpet av et år – og 2017 har vært et bra år sett med LNU-øyne. Her kommer ti ting vi er skikkelig stolte av å ha fått til i løpet av 2017: 

1. Grunnstøtten har økt med 10 millioner – igjen 

For andre året på rad sørger KrF, Venstre og regjeringspartiene for at den nasjonale grunnstøtten til barne- og ungdomsorganisasjonene øker med 10 millioner kroner

Dette har vi i LNU jobba for lenge – og vi er stolte av at organisasjonene får mer frie midler, som kan bli til landsmøter, sommerleire og annen kjerneaktivitet neste år.

LNU-leder Rode Hegstad, leder av familie- og kulturkomiteen Tone Trøen (H), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Marianne Haukland (H) feirer 10 millioner i økt grunnstøtte på frokostfeiring hos LNU.

2. Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere har økt 

I løpet av 2017 har vi gjort mange tiltak for å øke valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere – og det har fungert! Valgdeltakelsen blant 18-21-åringer har gått opp med 0,4 prosent sammenliknet med stortingsvalget i 2013.

Blant annet har vi har lansert rapporten På vei mot et demokratisk utenforskap, gjennomført kampanjen Unge stemmer og ringt tusenvis av førstegangsvelgere over hele landet

Hver kveld ringer mellom 10 og 15 førstegangsvelgere andre førstegangsvelgere gjennom LNUs telefonbank.

3. Vi har reddet LNU Kultur 

I forslaget for statsbudsjett for 2018 som kom i høst foreslo regjeringen å kutte støtten til LNU Kultur.

I den endelige budsjettavtalen hadde KrF og Venstre sørget for at vi reddet LNU Kultur – og at vi har penger å dele ut til kulturtiltak i barne- og ungdomsorganisasjoner også neste år! 

4. Vi har levert rapporten Kidza har rett! til FNs barnekomité

Sammen med Press har vi i LNU fått æren av å koordinere arbeidet med barnas rapport til FN. Det er en skyggerapport, som i høst ble levert til FNs barnekomité i Geneve

Rapporten Kidza har rett! er skrevet av barn og unge selv – og er den første rapporten hvor barn og unge selv får rapportere om brudd på FNs barnekonvensjon.  

Mange unge velger å delta både gjennom valg, men også gjennom andre måter. Her er utvalget som skrev rapport til FNs barnekomité på vegne av barn og unge i Norge. F.v: Marianne Knudsen, Iver Daaland Aase, Magnus Thun, Hayden G. Mybostad, Karoline Steen Nylander, Solrun Nyborg, Cecilie Prebensen, Erle Harsvik og Rauand Ismail utenfor FNs barnekomité i Geneve.

5. Vi har innledet et formelt samarbeid med Arendalsuka ung

Det betyr at vi kan gjøre det enda enklere, bedre og mer relevant for barne- og ungdomsorganisasjonene å være til stede.

Som resultat av dette har vi blant annet lansert en katalog over unge talspersoner, leid ut Kilden ungdomshus og arrangert UngCamp – en overnattingsløsning for barne- og ungdomsorganisasjonene under Arendalsuka. Disse tilbudene kommer vi til å videreutvikle og gjøre bedre i løpet av 2018. 

6. Vi har fått penger til egenorganisert idrettsaktivitet i Frifond barn og unge 

Det betyr at folk som vi søke om penger til å lage sin egne fotballturneringer på løkka, holde selvforsvarskurs, svømmeopplæring eller noe helt annet aktivt og kult man trenger penger til å gjøre der man bor. 

Administrasjonsmidlene som fulgte med disse pengene har vi brukt på å gi Frifond.no et visuelt løft – og i begynnelsen av 2018 kan dere få glede dere over mer brukervennlige og funksjonelle Frifond-nettsider. 

Vil du ha flere glade lokallagsaktivister i organisasjonen din? Sørg for at søknaden til Frifond organisasjon blir knallbra! Bildet er fra en gratiskonsert med Samsaya på Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH). Foto: Borghild Ree Strand/Frifond

7. Vi har forenkla Frifond organisasjon

Blant annet har vi fjernet kravet om revisors rapport når man skal rapportere på bruk av midlene, innført felles definisjoner på tellende medlem og tellende lokallag, sagt ja til at man nå kav kreve inn kontingenter med Vipps uten at det påvirker antallet tellende medlemmer, fjernet kravet om særattestasjon på grunnlagstall, gitt dere i organisasjonene lengre tid på å dele ut midlene og dermed også dytta på fristen for å levere rapporten. Frifond organisasjon har rett og slett blitt enklere

Nå er det bare å glede seg til søknadsfristen 15. april 2018! 

8. Vi har gjennomført kampanjen Skru på lyden 

Ungdom er en viktig ressurs for å sikre at det skapes varig fred, og unge stemmer må lyttes til hvis vi skal lykkes med arbeidet rundt ungdom, fred og sikkerhet.

I forbindelse med kampanjen har vi blant annet laget nettsiden skrupålyden.no, kampanjefilmen med slampoet Marius Abrahamsen som du kan se under, lansert rapporten I frontlinja: ungdom, fred og sikkerhet og fått nye medlemmer i 2250-nettverket vårt

9. Norge har bevilget penger til den globale studien på ungdom, fred og sikkerhet

FN har jobbet med å få på plass en global studie om hvordan ungdom inkluderes i fredsarbeid, for å følge opp FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2250. I høst fikk vi i LNU til at Norge bevilger penger til å finansiere denne studien

 

10. Vi har besøkt rekordmange organisasjoner gjennom Lån en LNUer-ordningen

Gjennom Lån en LNUer-ordningen har vi i 2017 vært på 92 besøk til ulike organisasjoner over hele landet. Det er rekordmange – og vi satser på at vi får reise på enda flere i 2018. Vil dere Låne en LNUer? Sjekk ut ordningen her. 

#feiring #medlemsorganisasjoner #stolt

Publisert 21. desember 2017

Kontaktpersoner

 • Andreas Borud

  Generalsekretær ( i ferie/permisjon frem til 30. august.)

  915 97 704
  andreas@lnu.no

 • Rode Margrete Hegstad

  Leder (i permisjon)

  41 72 52 30
  rode@lnu.no

Topp