Festivalesjef på Spekterfestivalen mener et variert program er noe av det viktigste sommerleirgjengen kan sørge for. Her er fra en konsert under Spekterfestivalen 2017. Foto: KFUK-KFUM

Her er leirsjefenes beste sommerleirtips!

Få tips til hvordan dere kan lage verdens beste sommerleir og se hva slags kurs LNU tilbyr i forbindelse med leir.

Det virker kanskje som at det er lenge til sol, sommer og sommerleir, men våren går fortere enn man skulle tro. Snart er det igjen tid for et av årets høydepunkter i mange barne- og ungdomsorganisasjoner: Sommerleir. 

Vi har spurt fjorårets sommerleirsjef fra 4H, Sosialistisk Ungdom, Natur og ungdom og KFUK-KFUM om hva deres topp tre tips er til å lage en best mulig sommerleir.

Leir er veldig forskjellig fra organisasjon til organisasjon – både i størrelse, budsjett, innhold og antall deltakere, men alle sommerleirsjefene vi har snakket med har vært enige om en ting: Hovedutfordringene med å lage sommerleir i Norge er det norske sommerværet! Siden vi ikke kan gjøre noe med det, følger de fire sommerleirsjefenes leirtips under: 

 

Spekterfestivalen – KFUK-KFUM 

Norges KFUK-KFUM er en av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner, og Spekterfestivalen er deres sommerleir. Det er en rusfri festival på Kalvøya i Bærum kommune for ungdom og unge voksne mellom 13-30 år. Festivalen ble arrangert for første gang i 2016 og samlet rundt 1500 personer. Årets Spekterfestival avholdes mellom 7. og 12. august

Foto: KFUK-KFUM/privat

Sommerleirsjef: 

Julie Lillehaug Kaasa (33), har vært ansatt for å lage Spekterfestivalen siden 2015

– Hva er det morsomste med å lage sommerleir i din organisasjon? 

– For meg er det todelt. I KFUK – KFUM er det de frivillige som lager og gjennomfører alt av program. Det å oppleve så mange frivillige som er så dedikerte og bruker så mye tid på å lage trygge felleskap og gode sommerminner for ungdommer er helt fantastisk. Det andre er å se alle idéer og drømmer som de frivillige har hatt i hodet hele vinteren bli til, og så se ungdommene fyke rundt i begeistring, sier Lillehaug Kaasa. 

– Hva er dine topp tre tips for å lage en best mulig leir? 

 1. Ha et variert program. Fyll programmet med masse ulike aktiviteter slik at alle kan finne noe de liker til enhver tid.
 2. Ha nok folk til de ulike oppgavene. På den måten flyter programmet og aktivitetene fint og de frivillige får nok muligheter til å slappe av og nyte arrangementet.
 3. Kryss fingrene for fint vær– og ha nok telt slik at det er flere steder å gå under tak når det begynner å regne.

Spekterfestivalen samler 1500 ungdommer fra hele landet til en fem dager lang festival på Kalvøya utenfor Oslo. Foto: Spekterfestivalen

 

Nordisk leir – 4H 

4H er en barne- og ungdomsorganisasjon som skal utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. De samlet i 2017 rundt 1500 unge fra 14 år og oppover til nordisk leir – for 4Here fra alle de nordiske landene på Kalnes i Østfold. I 2018 avholder de landsleir i Rogaland – fra 21.-28. juli, og i 2019 avholdes det ny nordisk leir. 

Sommerleirsjef:

Espen Henriksen (26). Var ikke ansatt, men frivillig leirsjef fra mars 2015 til vi var helt ferdige med leir mot slutten av 2017. Hadde en assisterende leirsjef som var ansatt i 4H, og hadde minst 20 prosent av stillingen sin dedikert til leir gjennom hele perioden. 

– Hva er det morsomste med å lage sommerleir i din organisasjon? 

– Det morsomste er å se hvor takknemlige deltagerne er og hvor glade de er under arrangementet. Selvfølgelig er det også gøy å kunne gi noe tilbake til en organisasjon man har vært med i så lenge, sier Henriksen. 

– Hva er dine topp tre tips for å lage en best mulig leir?

 1.  Hold god og bra standard på det grunnleggende. God og nok mat, god tilgjengelighet på rene toalett- og dusjanlegg. Så lenge dette er på plass er deltagerne stort sett fornøyde uansett, er dette derimot dårlig er det dette de vil huske i etterkant.
 2. Smil og vær serviceinnstilte. Det gjelder alle som har spørsmål/utfordringer/klager/ ris/ros spesielt under leiren, men også før og etter. 
 3. Prøv noe nytt! Er det en leir som har holdt på flere sommere blir man fort litt «låst» i hvordan programmet og aktiviteter ser ut. Tilføy noe som ikke er gjort før og prøv det ut. Brått blir det en ny slager!

Ha nok mat med god nok standard (som vist over)! Det er et av 4H-leirsjefens topp-tips. Her fra nordisk 4H-leir sommeren 2017. Foto: 4H

 

Sol, sommer og sosialisme – Sosialistisk Ungdom

Sosialistisk Ungdom er ungdomspartiet til SV. De arrangerer sommerleir hvert år, for mellom 150 og 250 deltakere. I år har de sommerleir på Utøya fra 24. til 29. juli. 

Leirsjef på SU-leir 2017, Una Pasovic. Foto: Sosialistisk Ungdom

Sommerleirsjef: 

Una Pasovic (22), ansatt som sommerleirsjef i to måneder. 

– Hva er det morsomste med å lage sommerleir i din organisasjon? 

– Det morsomste med å lage leir er å lage program! Det er kjempegøy å klare å få kule innledere og gjester på sommerleir, sier Pasovic. 

– Hva er dine topp tre tips til å lage en best mulig sommerleir? 

 1. Begynn tidlig! Det verste er å sitte med masse arbeid rett før leir. Dessuten er det større sjanse for å få kule innledere hvis man inviterer dem tidlig!
 2. Vær strukturert! Vit akkurat hvor all informasjon ligger. Prøv å unngå å ha mange dokumenter og mange skjemaer, og heller sett alt inn i et stort dokument eller excel-ark.
 3. Tør å spørre om hjelp! Det verste er å få en overarbeidet og umotivert sommerleirsjef. For å få en best mulig sommerleir må folk ha det gøy. Inkluder folk som også synes sommerleir er gøy og som du har tillit til at vil gjøre jobben godt. 

 

Sommerleir i Lofoten – Natur og ungdom

Natur og ungdom er en Norges største miljøorganisasjon for ungdom. Deres sommerleir avholdes hvert år, og har mellom 250 og 400 engasjerte miljøaktivister fra hele landet som deltakere. I år har NU sommerleir på Utøya fra 25. til 29. juni

Sommerleirsjef på jobb: Sigrid Elise Høeg. Foto: Anna Olerud/Natur og Ungdom

Sommerleirsjef:

Sigrid Elise Høeg (23), ansatt som organisasjonssekretær i Natur og ungdom, hvor jobben blant annet var å lage leir.

– Hva er det morsomste med å lage sommerleir i din organisasjon?

– Det aller morsomste er å se aktivister fra hele landet samles rundt en politisk sak og vennskap, sier Høeg. 

– Hva er dine topp tre tips for å lage en best mulig leir?

 1. Ha en motivert sommerleirgruppe! Så tidlig som mulig.
 2. Starte tidlig! Også med de kule ideene som gjør leiren noen mer enn vanlig.
 3. Deleger oppgaver! Så mye som mulig. 

Nåværende NU-leder Gaute på sommerleir i 2017. Foto: Anna Olerud/Natur og Ungdom

 

Psykisk helse på leir

– Vi i LNU er opptatt av at sommerleir skal være både gøy og trygt, derfor tilbyr vi ulike kurs til barne- og ungdomsorganisasjonene som skal være med på å gjøre sommerleire over hele landet enda tryggere, sier LNU-leder Rode Hegstad. 

I tillegg til å være leder i LNU er hun i ferd med å fullføre en profesjonsutdanning i psykologi og har lang fartstid fra flere ulike barne- og ungdomsorganisasjon. Hun reiser denne våren rundt og holder kurs om psykisk helse på sommerleir, og hvordan man kan sørge for at både tillitsvalgte på leir og leirdeltakernes psykiske helse blir ivaretatt på leir. 

Lån Rode til å holde psykisk helse på leir-kurs

OBS! Kalenderen til Rode blir fort full, så her kan det lønne seg å være ute i god tid. 

Trygg sommerleir

Alle som arrangerer aktiviteter eller leire for barn og unge har også ansvar for å forebygge uønskede hendelser og adferd. Derfor tilbyr vi dere i organisasjonene våre kurs om hvordan man kan skape en trygg sommerleir – for alle.

På Trygg sommerleir-kurset lærer du blant annet:

 • Hvilke rutiner og planer bør være på plass før arrangementet?
 • Hvordan håndterer vi meldinger eller mistanke om grenseoverskridende adferd undervegs?
 • Hva trenger ledere på ulike nivåer av opplæring før et arrangement, og hvordan gir vi dem det?
 • Hvordan kan vi bruke leiren til langsiktig forebygging og å bygge en sunn og trygg organisasjonskultur?

Meld dere på kurset vårt om trygge sommerleire den 3. mai. 

#leirsjef #sommeleir #tips #trakassering #Trygg

Publisert 20. februar 2018

Kontaktpersoner

Topp