Foto: Jarand Ullestad/LNU

Hvordan tar man vare på organisasjonsdemokratiet?

I organisasjonslivet er hektiske forberedelser til landsmøtesesongen et like sikkert vårtegn som snøsmelting og knopper på trærne, skriver LNU-leder Rode Hegstad.

Mange av landets gymsaler og konferanselokaler kommer i helgene framover til å være fylt til randen med barn og unge som skal være med på å forme fremtiden til sin organisasjon. På landsmøter, mellom sakspapirer, laptoper, kaffekopper og notatblokker, har det blitt skapt mangt et organisasjonsmenneske med et bankende organisasjonshjerte.

Organisasjonsdemokratiet – altså at det er medlemmene selv som eier og bestemmer over egen organisasjon – er noe av det fineste med barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge. Gjennom landsmøtesesongen vil mange få delta i dette demokratiet, og gjennom det oppleve stor mestring. Noen skal stå på en talerstol for første gang. Andre skal forstå hvorfor man egentlig trenger en voteringsorden eller bruke hele natten på å overbevise andre delegater om at de skal stemme for forslag 34 heller enn forslag 35.

Stolthet og lettelse

For mange er likevel den aller største landsmøtespenningen knyttet til det å stille til valg – kanskje for første gang. Den nervøse følelsen når man bestemmer seg for å stille, den eviglange perioden hvor man går og venter på valgkomiteens innstilling og lettelsen og stoltheten man kjenner på når valget er overstått og man er valgt til å sitte i ledelsen til organisasjonen. Å bli valgt av landsmøtet og organisasjonens medlemmer – det er rett og slett veldig stort.

Når tillitsvalgte og styrer har fått tillit av sine egne medlemmer til å lede sin organisasjon, da er det viktig at de får mulighet til å utøve det lederskapet. Gjennom selvstendige barne- og ungdomsorganisasjoner får barn og unge mulighet til å selv bestemme over egne penger og aktiviteter. Det er også en av grunnene til at vi i LNU legger så mye vekt på organisasjoners selvstendighet, og kjemper for barn og unges rett til å bestemme over egne aktiviteter. Det gir rom for mestring, læring og utvikling, også gir det rett og slett bedre aktiviteter når barn og unge selv får bestemme.

Gjensidig tillit er avgjørende

En del barne- og ungdomsorganisasjoner har også en moderorganisasjon, som de ofte samarbeider mye med. Det er fint å kunne få litt hjelp og støtte fra en moderorganisasjon når man ber om det, men samtidig er det viktig at voksenorganisasjonene har tillit til styrene i ungdomsorganisasjonene. Det er styrene i ungdomsorganisasjonen som har fått tillit av sitt landsmøte og sine medlemmer til å lede sin organisasjon, og det bør de også få rom til å gjøre.

Gjensidig tillit er helt avgjørende for organisasjonsdemokratiet, enten det handler om tilliten mellom moderorganisasjonen og ungdomsorganisasjonen eller mellom organisasjonens medlemmer og det valgte styret. Vi heier på demokratiet i organisasjonene, og ønsker alle som skal stille til valg denne våren lykke til!

Låne en LNUer?

Vil din organisasjon ha besøk av en LNUer som kan snakke om forholdet mellom ungdomsorganisasjon og moderorganisasjon, selvstendighet og organisasjonsdemokrati?

Sjekk ut Lån en LNUer-ordningen

#demokrati #lån en lnuer #Landsmøte #selvstendighet

Publisert 20. februar 2018

Kontaktpersoner

Topp