Tora Voll Dombu (25) er styreleder i Norges Bygdeungdomslag, og deltar som ungdomsdelegat på FNs kvinnekommisjon i mars. Foto: Jarand Ullestad/LNU

Tora (25) er ungdomsdelegat på likestilling

Snart reiser hun til New York for å delta på FNs kvinnekommisjon. - Jeg gleder meg til å jobbe sammen for best mulig resultat for jenter på bygda.

Tora Voll Dombu (25) fra Meldal i Trøndelag er styreleder i Norges Bygdeungdomslag og student i samfunnsgeografi ved UiO. Hun er nylig valgt som ungdomsdelegat med fagfeltet likestilling, og reiser i mars til FNs kvinnekommisjon (CSW). Temaet for årets kvinnekommisjon er rettigheter for kvinner og jenter i rurale strøk, et fagfelt hun har mye erfaring med. 

– Temaet for årets møte i kvinnekommisjonen er både noe jeg er veldig interessert i og noe jeg har jobba med tidligere. Å få muligheten til å jobbe i store og viktige FN, sammen med andre som er opptatt av de samme tingene, er en helt fantastisk mulighet. Jeg har kjent til ungdomsdelegatordninga i flere år, og nå dukket det opp en mulighet jeg ikke ville la gå fra meg, sier den nyvalgte ungdomsdelegaten. 

Vil jobbe med tilgang til teknologi på bygda

I forkant av årets kommisjon er Voll Dombu særlig opptatt av tilgang på teknologi, retten til utdanning og at det skal være mulig å leve av å dyrke jorda og produsere mat. 

– Det er et veldig bredt tema, og det er stor forskjell på hverdagen til kvinner og jenter i rurale strøk rundt om i verden. Likevel er mye også likt, for eksempel at tilgang til teknologi på bygda er vanskeligere enn i urbane strøk, at man skal kunne livnære seg av matproduksjon og at rett til og tilgang til utdanning kan være krevende. Jeg gleder meg til å lære mer, og til å bidra i den norske delegasjonen. 25 prosent av verdens befolkning er kvinner og jenter i rurale strøk, og de bør få de samme mulighetene som alle andre, sier hun. 

– Kan nok bli utfordrende 

Internasjonalt er Norge kjent som et foregangsland på likestilling. Ungdomsdelegaten ser ikke bort fra at det kan bli vanskelig å få alle landene til å bli enige om en felles retning.  

– FN er en enorm organisasjon, og CSW er bare ett av veldig mange møter hvor alle kjemper for sine saker. I Kvinnekommisjonen er det gjerne prinsipielle uenigheter mellom land og verdensdeler om viktige spørsmål, så det kan nok også i år bli utfordrende å enes om et sluttdokument og resolusjoner.

FNs kvinnekommisjon avholdes mellom 12. og 23. mars og Voll Dombu vil delta i den norske delegasjonen under høynivåuka fra 12. til 16. mars. Det ser hun veldig fram til. 

– Jeg gleder meg til å bli kjent med ungdommer fra andre deler av verden, og til å jobbe sammen for best mulig resultat for jenter på bygda, avslutter hun. 

Les mer: Hvorfor jobber LNU med barn og unges medvirkning i FN?

Les mer: Dette er LNUs ungdomsdelegater. De representerer barn og unge på FN-møter over hele verden.

#bygdeungdomslaget #CSW #likestilling #Tora Voll Dombu #ungdomsdelegat

Publisert 23. februar 2018

Kontaktpersoner

Topp