Styreleder Rode Hegstad åpnet Barne- og ungdomstinget 2018. Foto: Eira Lie Jor/LNU

– Vi har ingen innbytterbenk

Den unge frivilligheten har fått over 100 000 nye medlemmer. – Vi har ingen innbytterbenk, vi lar barn og unge oppleve mestring på egne premisser, sa LNU-leder Rode Hegstad i åpningstalen til Barne- og ungdomstinget 2018.

Kjære barne- og ungdomsting!

Det er veldig stas å få stå her og ønske dere hjertelig velkommen til barne- og ungdomstinget 2018. Jeg har gledet meg til denne dagen lenge!

Jeg har gledet meg til å se dere, bli enda bedre kjent med dere og til å fortelle dere om alt vi har fått til gjennom året som har gått.  Ikke minst så har jeg gledet meg til å få deres innspill på hva LNU skal prioritere i årene som kommer. Denne helgen skal vi sammen bestemme retningen LNU skal gå i de to neste årene.

Barne- og ungdomstinget er den viktigste samlingsplassen vi har i løpet av et år. Gjennom å spise lunsj sammen, diskutere politikk og arbeidsprogram, og bli bedre kjent med alle de forskjellige organisasjonene som utgjør LNU, bygger vi det viktige fellesskapet som LNU er. Det at vi kan samles her og stå sammen som barne- og ungdomsorganisasjoner, det er noe av det aller fineste med barne- og ungdomstinget.

Vi som skal være sammen her i helgen kommer fra ganske forskjellige organisasjoner, og driver med mange forskjellige aktiviteter, fra tur i fjellet og skogen, til skoledebatter, søndagsskole, kor, korps, teaterforestillinger og aksjoner i inn- og utland. Bredden er enorm. Likevel så utgjør vi et fellesskap – vi er den unge frivilligheten. Som barne- og ungdomsorganisasjoner så skaper vi aktiviteter for, med og av barn og unge som gir hundretusenvis av barn en meningsfull fritid.

Det er få ting som gjør meg så stolt som å få representere det fellesskapet vi er, særlig i møte med politikere. Jeg synes det er flott å få fortelle dem om det mangfoldet av aktiviteter som finnes, og opplever veldig ofte at det er noe de kjenner seg igjen i. Mange av dem har vært ungdomspolitikere, men mange har også spilt i korpset på 17. mai, sunget i koret i kirka, merket turstier i fjellet med DNTung eller fått trygg støtte og gode råd fra ANSA som forvirra utvekslingsstudent litt for langt hjemmefra.

Da jeg var på min aller første høring i fjor høst, hos finanskomiteen for å protestere mot kuttene i bevilgninger til organisasjonene, så startet jeg med å fortelle om nettopp dette fellesskapet vi er. Jeg fortalte at uansett hvor rare interesser du har så finnes det en organisasjon for deg. Jeg lover dere, hele finanskomiteen humret gjenkjennende. Jeg tror at de tenkte tilbake på da de selv var unge, og drev med en eller annen aktivitet som kanskje var litt rar, eller som noen andre synes var litt rar, men som ga dem mestring, fellesskap og glede som de fortsatt kjenner på mange år senere.

Når vi møtes i dag er dette første gangen vi som barne- og ungdomsfrivillighet samles etter det som har vært en krevende vinter for mange. Metoo-kampanjen har satt søkelys på at seksuell trakassering er et gjennomgående samfunnsproblem, som også påvirker oss som barne- og ungdomsorganisasjoner på ulike måter. Det må vi ta på det dypeste alvor.

Jeg har lyst til å berømme alle de som har tatt mot til seg denne vinteren. Særlig de som har varslet om uakseptable hendelser. Det krever mye mot å si ifra, kanskje særlig om man må varsle i en organisasjon hvor man også har mange av vennene sine. Samtidig har jeg også lyst til å berømme unge tillitsvalgte og ledere tatt ansvar, stått i ekstremt krevende situasjoner hvor de har måttet ta vare på andre rundt seg, og turt å spørre om hjelp og råd når det har vært nødvendig. Det krever også mot å skulle håndtere slike situasjoner på en god måte. Jeg håper dere vet at den jobben dere gjør for å sikre at organisasjonene våre er trygge arenaer er helt uvurderlig.

Barne- og ungdomsorganisasjonene skal være et trygt sted for unge å oppleve vennskap og mestring. Det er noe vi som organisasjoner står sammen om, at barn og unge som deltar på våre aktiviteter skal oppleve trygghet og respekt for sine grenser. Derfor skal vi gjøre det vi kan for å skape et trygt miljø og forebygge grenseoverskridende atferd. Vi skal også ha rutiner som gjør at vi håndterer slike uakseptable hendelser på en best mulig måte, hvor vi klarer å ivareta de som har opplevd overgrep og trakassering. Vi er en del av samfunnet og kan ikke løse hele utfordringen alene, men vi kan ta vårt ansvar som organisasjoner og jobbe for at våre aktiviteter skal være trygge, gode steder å delta.

Mange barn og unge opplever jo nettopp barne- og ungdomsorganisasjonene som slike trygge arenaer for vennskap, mestring og fellesskap. For noen er kanskje organisasjonen det første stedet de har fått en venn, det eneste stedet de føler mestring, eller det eneste fellesskapet de føler seg som en del av. Og det er nettopp dette som gjør barne- og ungdomsorganisasjonene så viktige å kjempe for.

Jeg håper at vi kan stå sammen om et slikt budskap her på barne- og ungdomstinget, at vi skal gjøre det vi kan for at barn og unge skal være trygge i våre organisasjoner. LNU-styret inviterer dere til å være med på å vedta en resolusjon om nettopp dette senere i helgen, og jeg håper dere vil være med på det.

Og Barne- og ungdomstinget skal selvfølgelig være et trygt arrangement. Derfor finner dere LNUs retningslinjer for å håndtere seksuelle overgrep, trakassering og grenseoverskridende atferd i mappen deres, og kontaktinformasjon til beredskapsgruppa om det er noe dere vil melde fra om.

I mappa deres finner dere også programmet for helgen, og vi har mye spennende i vente.

Vi skal bruke helgen på å sette en ny retning for LNU, men også puste ut, bli bedre kjent med hverandre og minne hverandre på hvor fin og viktig barne- og ungdomsfrivilligheten er. En gladnyhet å ta med seg inn i arbeidet er at vi er den delen av frivilligheten som fortsatt vokser. I løpet av de siste ti årene har vi blitt nesten 100 000 flere medlemmer i barne- og ungdomsorganisasjonene. Det betyr at enda flere barn og unge får oppleve den gleden og fellesskapet vi står for. Vi har ingen innbytterbenk, vi lar barn og unge oppleve mestring på egne premisser, og det skal vi være utrolig stolte av!

Jeg gleder meg til å tilbringe helgen med dere.

Herved erklærer jeg barne- og ungdomstinget 2018 for åpnet!

#Barne- og ungdomstinget #BUT18 #politikk #Rode Hegstad

Publisert 20. april 2018

Kontaktpersoner

  • Rode Margrete Hegstad

    Leder (i permisjon)

    41 72 52 30
    rode@lnu.no

Topp