Festivalesjef på Spekterfestivalen mener et variert program er noe av det viktigste sommerleirgjengen kan sørge for. Her er fra en konsert under Spekterfestivalen 2017. Foto: KFUK-KFUM

Her er leirsjefenes beste sommerleirtips!

Få tips til hvordan dere kan lage verdens beste sommerleir, og se LNU sine kurs og tilbud i forbindelse med leir.

Det virker kanskje som det er lenge til sol, sommer og sommerleir, men våren går fortere enn man skulle tro. Snart er det tid for et av årets høydepunkter i mange barne- og ungdomsorganisasjoner; Sommerleir.

Vi har bedt tidligere sommerleirsjefer dele tre tips til å lage best mulig sommerleir:

Spekterfestivalen – KFUK-KFUM 

Norges KFUK-KFUM er en av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner. Spekterfestivalen er deres sommerleir. Det er en rusfri festival på Kalvøya i Bærum kommune for ungdom og unge voksne mellom 13-30 år. Festivalen ble arrangert for første gang i 2016.

I 2018 samlet festivalen i anledning 50-årsjubileet til Tensing i overkant av 2000 personer til en europeisk tensingfestival, inkludert 600 europeiske ungdom og norske frivillige unge og voksne. Neste Spekterfestival arrangeres i 2020.

LNU holder kurs om hvordan du kan lage trygg sommerleir.

Julie Lillehaug Kaasa (t.h.) har arrangert flere sommerleire. Foto: KFUK-KFUM/privat

Julie Lillehaug Kaasa (35), har vært ansatt for å lage Spekterfestivalen siden 2015. Hun jobber i år med konfirmantfestivalen Camp Norefjell. Her er hennes råd:

 1. Ha et variert program. Fyll programmet med mange ulike aktiviteter slik at alle kan finne noe de liker til enhver tid.
 2. Ha nok folk til de ulike oppgavene. På den måten flyter programmet og aktivitetene fint, og de frivillige får nok muligheter til å slappe av og nyte arrangementet.
 3. Kryss fingrene for fint vær – og ha nok telt slik at det er flere steder å gå under tak når det begynner å regne.

På LNU sitt kurs om psykisk helse på sommerleir kan du lær mer om enkel tilrettelegging rundt de vanligste symptomene på dårlig psykisk helse.

Spekterfestivalen samler vanligvis 1500 ungdommer fra hele landet til en fem dager lang festival på Kalvøya utenfor Oslo. Foto: Spekterfestivalen

Nordisk leir – 4H 

4H er en barne- og ungdomsorganisasjon som skal utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. I 2019 avholder de ny nordisk leir.

Espen Henriksen (27) var frivillig sommerleirsjef i 4h fra mars 2015 til slutten av 2017. I 2017 samlet 4H rundt 1500 unge fra 14 år og oppover til nordisk leir. Nå er han leirsjef for aspirantleir i 4H Østfold for rundt 130 leirdeltakere mellom 8-11 år, samt voksne frivillige. Her er hans tips:

 1.  Hold god standard på det grunnleggende. God og nok mat, god tilgjengelighet på rene toalett- og dusjanlegg. Så lenge dette er på plass er deltagerne stort sett fornøyde uansett, er dette derimot dårlig er det dette de vil huske i etterkant.
 2. Smil og vær serviceinnstilte. Det gjelder alle som har spørsmål/utfordringer/klager/ ris/ros spesielt under leiren, men også før og etter.
 3. Prøv noe nytt! Er det en leir som har holdt på flere sommere blir man fort litt «låst» i hvordan programmet og aktiviteter ser ut. Tilføy noe som ikke er gjort før og prøv det ut. Brått blir det en ny slager!

Vi publiserer i disse dager flere av vårens og sommerens kurs. Sjekk LNUs kursliste her!

Ha nok mat med god nok standard (som vist over)! Det er et av 4H-leirsjefens topp-tips. Her fra nordisk 4H-leir sommeren 2017. Foto: 4H

Sol, sommer og sosialisme – Sosialistisk Ungdom

Sosialistisk Ungdom er ungdomspartiet til SV. De arrangerer sommerleir hvert år, for mellom 150 til 250 deltakere.

Una Pasovic (23), har tidligere vært ansatt som sommerleirsjef i to måneder, og er nå sommerleirsjef for Changemaker i prosjektstilling på et halvt år:

 1. Begynn tidlig! Det verste er å sitte med masse arbeid rett før leir. Dessuten er det større sjanse for å få kule innledere hvis man inviterer dem tidlig!
 2. Vær strukturert! Vit akkurat hvor all informasjon ligger. Prøv å unngå å ha mange dokumenter og mange skjemaer, og heller sett alt inn i et stort dokument eller excel-ark.
 3. Tør å spørre om hjelp! Det verste er å få en overarbeidet og umotivert sommerleirsjef. For å få en best mulig sommerleir må folk ha det gøy. Inkluder folk som også synes sommerleir er gøy og som du har tillit til at vil gjøre jobben godt. 
Una Pasovic laget Sosialistisk Ungdoms sommerleir i 2017. Foto: SU

Sommerleir i Lofoten – Natur og ungdom

Natur og ungdom er en Norges største miljøorganisasjon for ungdom. Deres sommerleir avholdes hvert år, og har mellom 250 og 400 engasjerte miljøaktivister fra hele landet som deltakere.

Sigrid Elise Høeg (25), har tidligere vært ansatt som organisasjonssekretær i Natur og ungdom, hvor jobben blant annet var å lage leir.

 1. Ha en motivert sommerleirgruppe! Så tidlig som mulig.
 2. Starte tidlig! Også med de kule ideene som gjør leiren noen mer enn vanlig.
 3. Deleger oppgaver! Så mye som mulig. 
Sommerleirsjef på jobb: Sigrid Elise Høeg. Foto: Anna Olerud/Natur og Ungdom

Psykisk helse på leir

– Vi i LNU er opptatt av at sommerleir skal være både gøy og trygt, derfor tilbyr vi ulike kurs til barne- og ungdomsorganisasjonene som skal være med på å gjøre sommerleire over hele landet enda tryggere, sier LNU-leder Rode Hegstad. 

I tillegg til å være leder i LNU er hun i ferd med å fullføre en profesjonsutdanning i psykologi og har lang fartstid fra flere ulike barne- og ungdomsorganisasjon. Hun holder også kurs for LNU om psykisk helse. Blant annet om psykisk helse på sommerleir, og hvordan man kan sørge for at både tillitsvalgtes og leirdeltakernes psykiske helse blir ivaretatt.

Lån Rode til å holde kurs om psykisk helse på leir

(OBS! Kalenderen til Rode blir fort full, så her kan det lønne seg å være ute i god tid.)

LNU-leder Rode Hegstad tilbyr kurs om psykisk helse. Foto: Lena Rutan Fidjestad

Trygg sommerleir

Alle som arrangerer aktiviteter eller leire for barn og unge har også ansvar for å forebygge uønskede hendelser og adferd. Derfor tilbyr vi dere i organisasjonene våre kurs om hvordan man kan skape en trygg sommerleir – for alle.

På Trygg sommerleir-kurset lærer du blant annet:

 • Hvilke rutiner og planer bør være på plass før arrangementet?
 • Hvordan håndterer vi meldinger eller mistanke om grenseoverskridende adferd underveis?
 • Hva trenger ledere på ulike nivåer av opplæring før et arrangement, og hvordan gir vi dem det?
 • Hvordan kan vi bruke leiren til langsiktig forebygging og å bygge en sunn og trygg organisasjonskultur?

Les mer om vårt Trygg-arbeid på våre nettsider.

LNU bistår organisasjoner som trenger hjelp med krevende situasjoner rundt overgrep og seksuell overskridende adferd. Vi tilbyr kurs, veiledning og kompetansemateriell.

Denne artikkelen ble først publisert i 2018, og har blitt oppdatert og redigert. Opprinnelig artikkel finnes her.

#kurs #leirsjef #psykisk helse #Rode Hegstad #sommerleir #Trygg

Publisert 2. april 2019

Kontaktpersoner

 • Cecilie Prebensen

  Organisasjonsrådgiver, nettverk og utvikling

  995 91 190
  cecilie@lnu.no

 • Rode Margrete Hegstad

  Leder (i permisjon)

  41 72 52 30
  rode@lnu.no

Topp