Fra lanseringen av #Siifra under arendalsuka. F.v. Stortingspresident Tone Trøen, KrfU-leder Martine Tønnessen, LNU-leder Rode Hegstad, AUF-leder Ina Libak og fylkesleder i Agder Senterungdom, Anja Abusland. Foto: Lena Rustan Fidjestad

LNU lanserer #Siifra med stortingspresidenten og ungdomspartiene

#Siifra-guiden skal bidra til å få flere unge stemmer til å delta i debatten uten å frykte for konsekvensene. Les guiden her.

Fredag lanserte LNU, stortingspresident Tone Trøen og ungdomspartiene #Siifra under Arendalsuka. Initiativet er en oppfordring til å delta og til å støtte dem som opplever å bli behandlet på en dårlig måte.
 
– Alle barn og unge skal kunne si sin mening uten å bli møtt med hets, trusler eller stygge kommentarer på nett. Dessverre vet vi at mange unge opplever det som utrygt å bruke stemmen sin fordi de blir møtt med hets og hersketeknikker. Derfor er vi veldig glade for å være med på stortingspresidenten sitt initiativ for å gjøre det enklere for barn og unge å si ifra, sier LNU-leder Rode Hegstad.
 

#Siifra-guiden kan leses i sin helhet her.

TV2-intervju om #Siifra på lanseringen under Arendalsuka. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Ønske om å inspirere til deltakelse i demokratiet

Bakgrunnen for #Siifra er et ønske om å inspirere barn og unge til å delta i demokratiet og til å engasjere seg i debatter både lokalt og nasjonalt.
 
– Demokratiet vårt er avhengig av at barn og unge kan delta og si sin mening, og derfor er det bra at vi har en stortingspresident som tar barn og unges engasjement på alvor og ønsker å gjøre det enklere for dem å bruke sin stemme, forteller Rode.
 
Stortinget skriver på sine sider at presidentskapet på Stortinget står sammen om dette som et viktig initiativ for å styrke demokratiet.
 
– Det skal være trygt å si ifra, og det skal være gøy for de unge, ikke skummelt. Guiden skal tydeliggjøre hva som kan aksepteres og hva som ikke er greit i debatten. Målet er at både barn og voksne skal få kjøreregler for et godt ordskifte fritt for sjikane, hets eller skitne triks, sier Trøen.
 

Guidens fem råd til unge og voksne

5 RÅD TIL UNGE SOM LURER PÅ OM DE SKAL ENGASJERE SEG

1. Det er gøy å jobbe for noe du brenner for! Sier du meningen din, blir du også lyttet til og sjansen er større for at du kan påvirke saken positivt. Demokratiet vårt trenger ulike meninger.

2. Engasjert i en sak? Da er det smart å sette seg inn i hva den handler om. Kanskje det finnes en organisasjon, lag eller forening du kan søke råd hos eller delta i?

3. Noen vil være uenig med deg, og det er lov. Prøv gjerne meningene dine på en du kjenner, for å være bedre forberedt på mulig kritikk.

4. At alle har lov til å si sin mening betyr ikke at man har lov til å si akkurat hva man vil til hverandre. Om du får tilbakemeldinger som føles slemme, ubehagelige eller skremmende bør du si fra til
en voksen (en du stoler på som kan gi deg råd). Hvis du opplever trusler eller alvorlig hatprat kan du også si ifra til politiet.

5. Noen bruker mange triks når de diskuterer. Lær deg å kjenne igjen triksene slik at du ikke blir lei deg og tar dem personlig. Triksene er bare et forsøk på å vippe deg av pinnen.

5 RÅD TIL VOKSNE OM HVORDAN DE SKAL MØTE BARN OG UNGES ENGASJEMENT

1. Husk at barn er barn. Aldersforskjellen fører til en skjev maktbalanse mel-
lom barn og voksen. Som voksen er det alltid ditt ansvar å oppføre deg.

2. Om du kommenterer på nett eller gjennom avisspaltene – ta ansikts- sjekken. Ville du sagt det samme om barnet sto rett foran deg og fortalte hva han eller hun mente?

3. Bruk ytringsfriheten din til å skape en god debatt for alle, i alle aldre. Ikke ta ytringsfriheten for gitt og ikke bruk den til å stilne andres stemmer. Støtt opp om engasjement. Du trenger ikke være enig for å gi et barn de beste forutsetninger for å få en god opplevelse som fersk samfunnsdebattant. Vær gjerne en som heier selv om du er uenig – #Siifra.

4. Vær en hverdagshelt og #Siifra når noen sier noe eller kommenterer på en uakseptabel måte – spesielt dersom det rammer barn og unge. Meld fra om noen kommer med trusler eller sjikane – spesielt mot barn.

5. Ta de unge på alvor. Det er lett å falle i «du er så flink som er så engasjert»-fella. Selv om du som voksen har et ekstra ansvar for at barn og unges debattopplevelse er god, er det viktig å passe på at man ikke blir ufrivillig nedlatende. Husk at barn og unge har meninger og perspektiv som er minst like gode og viktige som voksnes.

##Siifra #Arendalsuka #Stortinget #Stortingspresident #Tone Trøen

Publisert 16. august 2019

Last ned #Siifra-brosjyren her

Kontaktpersoner

  • Rode Margrete Hegstad

    Leder (i permisjon)

    41 72 52 30
    rode@lnu.no

Topp