LNU arrangerte flere aktiviteter, og LNU-leder Rode Hegstad deltok på panelsamtaler og intervjuer. Foto: Lena Rustan Fidjestad/LNU

Dette gjorde LNU under Arendalsuka

Generasjonskamp, minglelunsj, lansering av #Siifra-kampanjen, samt deltakelse i paneldebatter og intervjuer med media er blant tingene vi gjorde under Arendalsuka.

– Arendalsuka er et sted hvor mange mennesker fra demokratiet vårt samles. Da er det utrolig viktig at barn og unge også blir hørt. Det er en av de tingene vi gjør under Arendalsuka – å legge til rette for at barn og unge kan ha et billig sted å overnatte, og et sted å holde arrangementene sine, forteller LNU-leder Rode Hegstad.

Hun oppsummerer med at det har vært en bra uke med mange spennende debatter.

– Jeg er ekstra glad for å se at flere unge har blitt inkludert og fått plass i panelene i år enn tidligere. Det er viktig at unge stemmer får plass på en så viktig arena. Høydepunktet på Arendalsuka er alltid å samle medlemsorganisasjonene våre til lunsj og mingling. Det er inspirerende å møte dem og se alt de får til gjennom uken, fortsetter Rode.

Se LNUs video-oppsummering av uka i bunnen av artikkelen.

Dette er noen av aktivitetene LNU arrangerte eller deltok på:

Vi arrangerte Generasjonskampen på Arendal bibliotek. Foto: Lena Rustan Fidjestad / LNU

Generasjonskampen

LNU arrangerte Generasjonskampen – hvor unge og engasjerte politikere fikk utfordre voksne på ting som er viktig for deres generasjon. Generasjonskampen er en uformell og dynamisk debatt hvor debattanter møtes på tvers av generasjonslinjer. Vi inviterte tre unge stemmer til å utfordre etablerte politikere eller samfunnstopper til debatt.

Leder i AUF, Ina Libak, utfordret nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran i hvordan vi løser klimautfordringen. Fungerende leder i Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg møtte Henrik Asheim (H) til debatt om «Bruker vi for mye oljepenger?», og leder i NSO, Marte Øyien, møtte Mathilde Fasting fra Civita til duell om hvor gode norske studenters levekår er. Debatten ble ledet av Rahman Chaudhry.

Eventet ble streamet via Facebook, og ligger tilgjengelig der for dem som ønsker å se.

Minglelunsj

Onsdagen hadde vi en hyggelig minglelunsj på Arendal bibliotek, hvor vi samlet organisasjonene våre til gratis lunsj og god stemning. På ettermiddagene holdt vi også området åpent som lounge-område for de som ønsket en pust i bakken.

Her er et knippe bilder fra minglelunsjen vår:

Lansering av #Siifra

Siste dagen av uka lanserte vi den nye kampanjen #Siifra, sammen med stortingspresident Tone Trøen og ungdomsorganisasjonene. Kampanjen handler om at barn og unge skal kunne si ifra, bruke stemmen sin, og også si ifra når de blir møtt med hets, trakassering og trusler når de uttaler seg.

– Vi i LNU synes dette er et viktig initiativ, og er veldig glad for å ha vært med på å lansere #Siifra-guiden. Den håper vi skal gjøre det enklere for unge å sette grenser for hva vi synes det er greit å bli møtt med når de engasjerer seg, sier Rode.

Mer informasjon om #Siifra, kan leses i egen nettsak.

Fra #Siifra-lanseringen. Foto: Lena Rustan Fidjestad/LNU

Deltakelse i debatter og media

Rode deltok i flere debatter og panelsamtaler under uka. Blant dem Frivillighet Norges debatt «Demokrati og samfunnsengasjement – Er fremtiden så dyster som statistikken tilsier», hvor LNU var medarrangør. I panelet satt også kulturminister Trine Skei Grande, Direktør Gjermund Løyning i NHO – Næringslivets Hovedorganisasjon, Trine Eilertsen i Aftenposten, og Mawra Mahmood som er tidligere leder Røde Kors Ungdom.

Når det gjelder mediedekning ble Rode på intervjuet av NRKs Nyhetsmorgen om hvordan ungt engasjement er viktig for demokratiet vårt. TV2 sendte direkte fra #Siifra-lanseringen.

Paneldebatt fra arrangementet «Demokrati og samfunnsengasjement – dyster framtid?». Foto: Lena Rustan Fidjestad/LNU

Video-oppsummering av uka:

Arendalsuka 2019

Takk for oss, Arendalsuka 2019! Og takk til alle dere som kom på våre arrangementer: LNU-mingling på Arendalsuka og LNU presenterer: Generasjonskampen på Arendalsuka! ☀️✨Det er inspirerende å møte og høre på så mange flinke, engasjerte unge mennesker. Under Arendalsuka jobber vi med å legge til rette for at unge har et sted å overnatte og holde arrangementene sine. På en slik arena, hvor mange mennesker og stemmer fra demokratiet vårt samles, er det utrolig viktig at barn og unge blir hørt. Vi synes derfor det er veldig bra at flere av våre medlemmer har fått ta mer plass, og blitt invitert med i panelsamtaler og debatter i år 💯

Publisert av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) Fredag 16. august 2019

Publisert 20. august 2019

Topp