Foto: Miljøagentene.

Miljøagentene tar i bruk ny teknologi for å rydde strender

Miljøagentene har mottatt 300 000 kroner fra LNU Aktivitetsstøtta – Herreløs arv til prosjektet «Drones for good» – Nasjonal miljødugnad. Ved hjelp av droner kartlegger de hvor det trengs å rydde søppel og gjennomfører ryddeaksjoner.

På denne måten legger miljøagentene til rette for mest mulig effektive strandryddeaksjoner. Ved hjelp av teknologien kan de fly rundt holmer og skjær og andre steder hvor det er vanskelig å gå, for på en effektiv måte finne ut hvor det er størst behov for å rydde.

Prosjektet har til hensikt å videreutvikle barnas ferdigheter og kunnskap om hvordan teknologi kan bidra til å løse miljøproblemer, og samtidig engasjere flere til å bidra i organiserte frivillige aktiviteter.

Dronekurs

Men før agentene får lov til å gjennomføre ryddeaksjoner med droner må de kurses til å bli dronepiloter. Det er to personer fra hovedkvarteret som er med og holder kurset, hvorav en er sertifisert dronepilot.

Lokallaget på Ås gjennomførte et dronekurs 12. september på Breivoll Gård. Kurset starter med en teoridel på en time der deltakerne lærer om regler og sikkerhet ved droneflyving, og hvordan man setter dronen sammen og hvordan den fungerer.

Andre del av kurset er to timer utendørs praktisering hvor alle deltakerne får prøvekjøre en drone. Da lærer de hvordan man håndterer og manøvrerer en drone, og tester de ulike funksjonene til dronen og kameraet.

Prosjektet åpent for lokallag

– I opplæringen Miljøagentene får om marin forsøpling lærer de at søppel som havner i havet ofte kommer fra gata, innsjøer og elver. Derfor er dette prosjektet også åpent for lokallag og deltakere i innlandet, så de kan rydde søppel ved elver og innsjøer, sier kursholder Sina. 

– Det er mange i organisasjonen som synes dette prosjektet er interessant, og vi har fått god respons, kan kursholder meddele.

Initiativet til dronekurset på Ås kom fra Spesialagenten Torje (13).

– Jeg er Spesialagent, og på en spesialagentsamling tidligere i år fikk vi informasjon om prosjektet. Det hørtes jo kjempegøy ut. Jeg skrev en søknad og sendte den til hovedkvarteret, og så fikk vi beskjed om at vi fikk dronekurs. Jeg er veldig fornøyd. Vi har lært masse på kurset. Jeg har lært mye om det med regler, men jeg trodde faktisk det var strengere enn det var, sier Torje.

Prøvekjøring

Ute etter teoridelen fikk deltakerne på tur prøvefly dronen. Først måtte de teste om den var stabil i lufta og om alle funksjonene virket. Deretter kunne de fly over det gitte området. De som ikke fløy dronen var med som observatører, engasjerte også i den rollen, og må da følge med og se at piloten følger reglene og ikke kjører på noe. 

De fløy opptil 120 meter over bakken, og entusiasmen steg med høyden på dronen.

– Vi må se på videoen jeg tok, sier en av deltakerne etter en trygg landing, og gruppa samler seg rundt kontrollen med mobilen som viser bildene, og ser om de ser noe søppel. Men de fant ikke noe søppel i dette området denne dagen.

– Men det er jo bra da, konkluderes det.

Etter endt kurs kan lokallaget låne en drone og en sertifisert dronepilot og gjennomføre ryddeaksjoner. Om gjengen fra Ås er klar for en ryddeaksjon?

– Ja, det hadde vært gøy det, istemmes det.

– Jeg har ikke flydd før. Det var kjempegøy, sier Anna (13). Både Magnus (9) og Sofie (10) er helt enige.

– Og det er god zoom på kameraet, så det blir ikke vanskelig å finne søppel med dronen. Så skal vi kunne merke på telefonen hvor det er søppel, og så gå med telefonen og finne det igjen etterpå, sier Torje.

#LNU Aktivitetsstøtta #miljøagentene #Prosjekteksempel

Publisert 15. oktober 2019

Kontaktpersoner

  • Rine Holmsen

    I permisjon-organisasjonsrådgiver, forvaltning.

    23 31 05 87
    rine@lnu.no

Topp