Fornøyde: NHFU-leder Tamarin Varner (f.v.), juryleder Hans-Erik Skjæggerud i YS og NHFU-nestleder Gabriel Wilhelmsen Hoff på prisutdelingen. Foto: NHFU/Sissel Eidhammer

Fikk pris: – Vi lider ikke av funksjonshemninger, men diskriminering

LNUs medlemsorganisasjon Norges Handicapforbunds Ungdom (NHFU) mottok YS' likesetillingspris for 2019.

NHFU mottok prisen tirsdag 22. oktober. Ifølge juryen har organisasjonen gjort seg fortjent til prisen etter flere likestillingssatsninger de siste årene. Tamarin Varner, leder i NHFU, takker for prisen.

– Vi setter stor pris på at arbeidet for full likestilling av funksjonshemmede anerkjennes som likestillingsarbeid, sa Varner i talen på tildelingen.

NHFU er en organisasjon for og av funksjonshemmet ungdom, som jobber for likestilling for funkjsonshemmede. 

«Utfordrer tabuer»

I begrunnelsen vektla juryen at NHFU arbeider aktivt for å være en organisasjon for funksjonshemmede fra ulike minoriteter. Videre påpeker juryen at NHFU utfordrer tabuer om funksjonshemmedes seksualitet, kjønn og identitet, og retter søkelyset mot hatkriminalitet mot funksjonshemmede. Dessuten driver organisasjonen solidaritetsarbeid i Malawi.

Yrkesorganisasjones Sentralforbund (YS), en samlingsorganisasjon for fagforeninger, og deler hvert år ut prisen til en person eller gruppe som har utmerket seg innen arbeid for å gi alle like muligheter for samfunnsdeltagelse, arbeid, utdanning eller faglig utvikling. Tidligere vinnere er for eksempel samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden, og kvinnelandslaget i fotball.

Krever handling fra prisutdeler

Varner påpeker at prisen forplikter, også for YS selv. 

– Vi forventer at YS går i front, sammen med oss, og motsetter seg diskrimineringen som foregår. Likestillingskampen tar ikke pause, sier hun.

I begrunnelsen skrev juryen at NHFU «bruker humor og egne erfaringer for å gjøre en forskjell». Selv er prisvinnerne tydelige på at de ikke har mål om å være inspirasjon.

– Vi blir fortalt at vi er flinke som «tar bussen», som «snakker for oss selv». Men holdningene til hva vi har å bidra med, er den største hindringen vi møter, for å bli en del av arbeidslivet på lik linje med alle andre, sier Varner.

Også andre nestleder i NHFU, Gabriel Wilhelmsen Hoff, takk for prisen.

– Men vi lider ikke av våre funksjonshemninger. Vi lider av noe mye verre, vi lider av diskriminering og utestenging fra viktige samfunnsarenaer, sier han.

LNU gratulerer

LNU-leder Rode Margrete Hegstad deltok på feiringen. Hun gratulerer NHFU på vegne av LNU.

– Dette er en viktig anerkjennelse av arbeidet ungdommene i NHFU gjør hver dag for å sikre likestilling for funksjonshemmede, og ikke minst for at ungdom skal bli hørt og tatt på alvor, sier hun.

 

Hylles: LNU-leder Rode Margrete Hegstad (f.h.) gratulerer NHFU-leder Tamarin Varner og nestleder Gabriel Wilhelmsen Hoff med pris. Foto: LNU

Publisert 23. oktober 2019

Topp