Pressebilde av Abid Raja.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja. Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

Fritidsaktiviteter kan åpne – med forbehold

Kulturminister Abid Raja bekrefter til NTB at fritidsaktiviteter kan åpnes igjen, så lenge barn og ungdommer følger smittevernreglene.

Før helgen ble det klart at korps og kor skulle få lov til å synge på 17. mai, og øve sammen igjen i mindre grupper. Nå bekrefter kulturministeren at også andre fritidsaktiviteter for barn og unge kan åpnes opp.

– Så lenge smittevernreglene overholdes, sier Raja til NTB.

I dag betyr dette at aktivitetene må tilrettelegges slik at ingen skal være sammen i større grupper enn fem personer, og disse må ha en avstand på to meter mellom hverandre.

Norges musikkråd har laget en veileder for trygge aktiviteter som nå er til godkjenning hos helsemyndighetene. Denne vil også kunne være til nytte for andre organisasjoner og andre fritidsaktiviteter, og vil legges ut på musikk.no så snart den er godkjent.

Tryggheten går først

– Det er veldig positivt hvis det åpnes for flere fritidsaktiviteter igjen. Det er det nok veldig mange barn og unge som gleder seg til, sier Andreas Borud, generalsekretær i LNU.

LNU er opptatt av at fritidsaktivitetene må være trygge for barn og unge. Vi oppfordrer alle barne- og ungdomsorganisasjoner til å gjøre egne vurderinger om hvordan de kan overholde smittevernreglene,og fraråder aktiviteter hvor man ikke kan være trygg på å unngå smittefare. 

– Vi vil gjerne hjelpe våre organisasjoner med råd om aktiviteter, og vi kommer til å gå i dialog med myndighetene om avklaringer barne- og ungdomsorganisasjonene trenger for å få fritidsaktivitene i gang igjen, sier Borud.

LNU har mange organisasjoner med vidt forskjellige aktiviteter, og det kan være vanskelig å lage én veileder som passer for alle. Men noen råd er universelle, eller passer flere:

  • Ha aktivitet i små, faste grupper på maks 5 personer
  • Hold minst to meters avstand mellom hver person
  • Ikke del på utstyr
  • Ikke bruk felles garderober
  • Husk anbefalinger om hyppig håndvask, hosting og nysing, og unngå å ta deg i ansiktet
  • Personer som er i isolasjon, karantene eller har symptomer på luftveisinfeksjon bør ikke være i kontakt med andre

Hold deg gjerne oppdatert på Helsedirektoratets generelle anbefalinger og råd om å forebygge smitte, og send oss gjerne epost på korona@lnu.no om du har noen spørsmål.

Publisert 20. april 2020

Kontaktpersoner

Topp