Isa Maline Isene, styreleder i LNU. Foto: Sverre Øygarden Eikill, LNU

Nærkontakt blir lov på sommerleir

– Regjeringen har lyttet til barne- og ungdomsorganisasjonene. Denne oppmykningen redder sommerleirsesongen for mange, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

Barne- og familiedepartementet kunngjorde i dag at barn og unge under 20 år som deltar på sommerleir og liknende ikke trenger å overholde regelen om 1 meters avstand under leiren. Unntaket omfatter også «de som står for arrangementet». Enmetersregelen gjelder heller ikke på andre organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge. 
 
– Sommeraktivitetene i barne- og ungdomsorganisasjonene er blant de viktigste møteplassene i den unge frivilligheten. Her får barn og unge minner for livet mens de møter likesinnede. Sommerleirene fyller en viktig samfunnsfunksjon for et enormt antall engasjerte ungdommer, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

De fleste har avlyst

De fleste av barne- og ungdomsorganisasjonene har større samlinger i sommerferien, og LNU har de siste ukene holdt flere kurs for organisasjonene om smittevern på sommerleir. Vikarierende barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse besøkte LNU mandag 8. juni for å høre om organisasjonenes sommerplaner i koronasituasjonen.
 
– Vårt inntrykk er at organisasjonene har avlyst, utsatt eller nedskalert de fleste sommeraktiviteter på grunn av smitteverntiltakene, og vi har oppfordret myndighetene til å vurdere en oppmykning av reglene. Vi er veldig takknemlige for at barne- og familieministeren lytter til oss og at regjeringen prioriterer barn og unge når samfunnet gradvis åpnes opp igjen, sier Isene.

Åpner for flere arrangementer

Disse nyhetene kommer sent, og det er ikke sannsynlig at sommerleirer som allerede har blitt avlyst nå vil avholdes. Imidlertid betyr de nye reglene at mange organisasjoner nå kan ha flere fysiske samlinger enn før – og disse vil kunne være større og mindre begrensede enn før.
 
LNU og Frivillighet Norge har laget en veileder for smittevern i frivillige organisasjoner som er koordinert med Kulturdepartementet. Veilederen vil bli oppdatert på mandag som følge av dagens nyheter.

Publisert 12. juni 2020

Kontaktpersoner

  • Isa Maline Isene

    Styreleder (Grønn Ungdom)

    952 82 315
    isa@lnu.no

Topp