Isa Maline Isene, styreleder i LNU. Foto: Sverre Øygarden Eikill, LNU

«Folkeopplysningen» klages inn til PFU

– NRKs Folkeopplysningen-program «Make Lillestrøm great again» er uetisk og udemokratisk, mener Isa Maline Isene, styreleder i LNU. Nå har LNU, med støtte fra landets ungdomspartier, klaget inn statskanalen til PFU.

Det var i november i 2019 NRK sendte programmet, som også da var gjenstand for mye hard kritikk. I programmet tok Folkeopplysningen og programleder Andreas Wahl for seg valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter på internett og i sosiale medier.

For å avsløre hvordan man driver valgmanipulasjon, begikk NRK selv valgmanipulasjon ved å påvirke personers meninger på falskt grunnlag. NRK gikk bevisst inn for å spre løgner for å oppnå ønsket valgresultat på skolen.

Det er LNUs oppfatning at NRKs behandling av kilder og fakta bryter god presseskikk, og at NRK har brutt Vær Varsom-plakatens punkter 1.5, 3.2, 3.3. og 3.10.

Vi ser svært alvorlig på denne saken. Ikke bare fordi statskanalen tuklet med et skolevalg som også inkluderte reelle førstegangsvelgere, men også fordi dette er en holdning som stadig gjentar seg: at unge blir ikke tatt på alvor som samfunnsaktører, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

LNU mener NRK har opptrådt udemokratisk og uetisk.

– Skolevalget er en viktig arena for demokratiet. Det er en demokratidugnad på vegne av unge mennesker. Denne tuklingen oppleves som en hån mot det harde arbeidet ungdomspolitikerne legger i skolevalget.  

LNU har fått støtte til klagen fra AUF, FpU, KrFU, Senterungdommen, Grønn Ungdom, Rød Ungdom, SU, Unge Høyre og Unge Venstre.

Publisert 25. juni 2020

Kontaktpersoner

  • Isa Maline Isene

    Styreleder (Grønn Ungdom)

    952 82 315
    isa@lnu.no

Topp