Til hovedinnhold
Isa Maline Isene, styreleder i LNU. Foto: Sverre Øygarden Eikill, LNU

– De gjeldende koronareglene må være mer forutsigbare

Regjeringen åpner for flere lettelser for barn og unge etter torsdagens pressekonferanse – men tiltakene er stadig for uforutsigbare, mener LNU.

De nye lettelsene vil gjøre det mulig for barn og unge å gjenoppta fritidsaktivitetene sine. Nå håper LNU at lettelsene blir varige, så barn og unge får forutsigbarhet om hva de kan delta på og ikke.

– Med stadig skiftende regler fra myndighetene blir det vanskelig å være en ung arrangør i frivilligheten. Det å være 16 år i en organisasjon og skulle gjennomføre arrangementer er vanskelig nok i seg selv. Når arrangementsreglene blir for kompliserte og endrer seg for ofte, blir det så krevende å planlegge at mange heller velger å la være. Det gjør barn og unges fritid fattigere, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

Trengs mer forutsigbarhet

LNU etterspør derfor en større forutsigbarhet rundt reglene for barn og unges fritidsaktiviteter i Norge.

– Når vi snakker med våre medlemsorganisasjoner, er det ofte et poeng at det har vært altfor lite forutsigbarhet i regjeringens tiltak, restriksjoner, og gjenåpningsplaner. Nå håper vi at disse lettelsene blir varige og at regjeringen er tydelige på reguleringene dersom de igjen må stramme inn i friheten til barn og unge, sier Isene.

Endringene i dag er lette å forstå hvis en for eksempel spiller fotball, men vanskelig for de som spiller i korps, drar på søndagsskole og bruker tid på politiske møter.

– Det er mange barn og unge som ikke er interesserte i idrett. En skal ikke måtte være god i ballspill for å ha det bra på fritida, sier Isene.

– Bruk fritidsaktivitetene

Regjeringen planlegger å utrede hvordan de kan gjøre med arrangementslokaler hvor det er plass til flere enn 30 mennesker, som er antallet som er tillatt for innendørsarrangementer for voksne. LNU vil oppfordre til at de samtidig legger en plan for lokaler til landsmøter, sommerleirer og andre type større arrangementer som er viktige for den unge frivilligheten.

Under regjeringens pressekonferanse torsdag oppfordret Anette Trettebergstuen nordmenn til å dra ut på kulturarrangementer og støtte opp om kulturlivet.

– På samme måte vil vi oppfordre alle i den unge frivilligheten til å dra på fritidsaktivitetene sine. Og det håper vi kulturministeren og regjeringen stiller seg bak, sier Isene.

Hva er vanskelig nå?

  • I mange barne- og ungdomsorganisasjoner er unge over og under 20 år samlet i samme aktiviteter. Regjeringens skille på folk over 20 år som voksne gjør disse aktivitetene vanskelige.
  • Restriksjonene og lettelsene oppleves uforutsigbare. LNU etterlyser et trinnvis system for gjenåpning, slik det ble gjort i forrige regjeringsperiode. Det gir bedre forutsigbarhet og er lettere å manøvrere seg etter.
  • Det er bra å anbefale at 20 stykker under 20 år kan møtes innendørs, men de fleste i den unge frivilligheten anser anbefalinger som regler. Vi etterlyser enda klarere reguleringer.

Publisert