Mental Helse Ungdom i Kongsberg inviterte til debatt 9. september. Gjennom solid ordstyring loset Tonje Granmo fra MHU partiene gjennom en runde der de først måtte gjøre opp hva status er i dag før de ble grillet på hva de skal gjøre fremover. Selv om partiene ønsker å bruke ulike virkemidler var de alle samstemte i målet; vi må jobbe for bedre mental helse, spesielt blant unge.
Audun Hammer Hovda fra SV poengterte hvor viktig det var at MHU inviterte til denne debatten.
– Vi kommer aldri til å komme helt i mål, men vi må aldri slutte å kjempe. Derfor er det så bra at vi har med oss gode støtteorganisasjoner som Mental Helse Ungdom, lød det fra Hovda.
Resten av partiene stemte i hvor viktig MHU og andre interesseorganisasjoner er i det politiske arbeidet. Samarbeide og støtte fra organisasjoner som møter de unge er kritisk for å både finne ut hva behovet er og pushe politikken fremover.
– Mental Helse Ungdom har bidratt til at det er politisk fokus på mental helse, slo Line Spiten fra Høyre fast.
Debatten ble avsluttet med spørsmål fra ungdommene som så på debatten der politikerne måtte svare på hvorfor man må ha en diagnose for å få hjelp, hva de syns om fraværsgrensa, hvordan de skal jobbe mot mobbing og hvorfor ikke de mellom 20 og 25 år får det samme tilbudet som yngre.
– Dette er den viktigste debatten jeg har vært med på i hele valgkampen, sa Kjell Erland Grønbeck fra KRF i avslutningsinnlegget sitt.
I utgangspunktet skulle alle 10.-klassingene fra fire skoler delta fysisk i salen, men grunnet karantene måtte de avlyse. Heldigvis kastet MHU seg rundt og fikk sørget for at arrangementet ble streamet, og ungdommene kunne sende inn spørsmål digitalt. Selv om flere av arrangørene sa de hadde vært så spente at det nesten gikk ut over nattesøvnen i forkant gikk gjennomføringen som smurt.
– Ved å kunne møte politikerne og stille de spørsmål får ungdommen en direkte medvirkning de ellers ikke har, forklarte Thea Maria Rytterager fra HMU.
Det relativt unge lokallaget som har 3-årsdag 10. oktober (verdensdagen for psykisk helse) arrangerte det første, men forhåpentligvis ikke siste, store valgkamparrangementet sitt.
– Vi håper denne typen arrangement er noe vi kan arrangere fast og at det kan brukes både i undervisningen for ungdom, men også for å gi unge mulighet til å påvirke politikk på mental helse, sier Rytterager.
Koronatilpasning har gjort arrangementet dyrere både på grunn av innleid videoutstyr og lokaler som er tilpasset smittevern og avstand. Også uten tilpasninger er slike større arrangementer noe mange barne- og ungdomsorganisasjoner ikke har budsjett til å gjennomføre.
– Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre det så fleksibelt i denne skalaen uten støtte fra Frifond Stem, fastslår Rytterager.
Panelet bestod av Linn-Elise Øhn Mehlen (Rødt), Audun Hammer Hovda (SV), Margit Fausko (MDG), Even A Røed (Ap), Hanna Lindtveit (V), Kjell Erland Grønbeck (KrF), Line Spiten (H) og Morten Wold (Frp). Tonje Granmo var ordstyrer.