Til hovedinnhold
Medvirkning

Ungdomsdelegater

Norge sender ungdomsdelegater til FNs toppmøter og sesjoner hvert år. LNU oppnevner og følger opp disse delegatene på vegne av departementene.

Hva er ungdomsdelegatordningen?

Hvert år sender norske myndigheter delegasjoner, med blant annet ungdomsdelegater, til en rekke møter og sesjoner i FN, for eksempel klimatoppmøtet og generalforsamlingen. Som pådriver for økt ungdomsmedvirkning inkluderer myndighetene ungdomsdelegater i flere av sine offisielle delegasjoner. Det er LNU, på vegne av departementene, som har mandat til å rekruttere og velge ungdomsdelegatene.  

En arena for medvirkning

Ungdomsdelegatene bidrar til å styrke barn og unges reelle og meningsfulle medvirkning. Ungdomsdelegaten representerer LNUs rundt 600 000 medlemmer og har derfor et viktig ansvar for å sette seg inn i LNUs vedtatte politikk. I tillegg skal ungdomsdelegaten sammen med politisk rådgiver i LNU, arrangere innspillsmøter der medlemsorganisasjoner kan delta og komme med sine innspill til FN-møtene.  

Hvem kan bli ungdomsdelegat?

For å søke på å bli ungdomsdelegat må du være medlem i en av LNUs medlemsorganisasjoner. I tillegg må din organisasjon nominere deg og sende inn et brev til LNU som bekrefter at du er deres kandidat. Ungdomsdelegatene velges tematisk, slik at det velges en delegat på klima, en på bærekraft, også videre. Du og din organisasjon må derfor bestemme hvilken av delegatstillingene du skal søke på. Aktuelle kandidater blir kalt inn til intervju fortløpende. Ungdomsdelegatene til FNs Generalforsamling blir valgt av BUT (barne- og ungdomstinget), resterende delegater blir valgt av LNUs styre. Utlysningene blir lagt ut på LNUs nettsider i årsskiftet. Det er en fordel å ha erfaring med det temaet du søker å bli delegat til.  

Er du nysgjerrig på årets ungdomsdelegater? Se alle under

Nora Suljemani

  • Bachelor i statsvitenskap
  • Tidligere praktikant ved den Nord Makedonske ambassaden
  • Medlem i Byutvalg (St.Hanshaugen)
  • Ambassadør Norges Blindeforbund
  • Styremedlem i Norges Blindeforbund Ungdom

Ungdomsdelegat (ny)

Ungdomsdelegat på Funksjonshemmedes rettigheter (engelsk: Conference of States Parties To The Convention On The Rights of Persons With Disabilities, forkortelsen COSP18).

Nora har et sterkt engasjement for, og omfattende faglig kompetanse på funksjonshemmedes menneskerettigheter, og i konvensjonen. Hun har et oppriktig engasjement for å formidle barn og unges synspunkter i FN.

 

Hei til deg med skjermleser. Her ligger det avsnitt med punktum mellom hver delegat, slik at modulene med delegater ikke står helt inn i hverandre. Beklager det! vi har lagt inn tre punktum mellom hver delegat. God lesning! 

.

.

Emilie Mysen Moe

  • Fra Oppegård
  • Bachelor i Internasjonale relasjoner
  • Jobber som rådgiver i Etisk handel Norge, i tekstilteamet
  • Styremedlem i Changemaker
  • Medlem i Changemaker sitt utvalg for klima og miljø

Juniordelegat på klima

Ungdomsdelegatene på klima deltar på mellomforhandlingene i Bonn og på FNs toppmøte på klima (COP 30).

Emilie er spesielt engasjert i klimatilpasning  klimatilpasning og rettferdig omstilling som retter fokus mot å løse klimautfordringene på en måte som både beskytter mennesker, samfunn og natur. Hun er prosjektleder for Etisk handel Norges Norad finansierte prosjekt på ull og mohair bønder i Sør-Afrika. Prosjektet fokuserer blant annet på klimatilpasning for ullbønder, som har gitt henne erfaring med klimatilpasningsprosjekter i praksis. Hun deltok på COP29 i Baku, der hun fulgte forhandlinger på klimatilpasning. Tidligere har hun også vært intern for Vier advokatfirma, der hun jobbet med aktsomhetsvurderinger og ansvarlig næringsliv.

«Klimaendringene krever ambisiøse tiltak og god gjennomføringsevne. I en tid der konsekvensene av klimaendringene rammer de mest sårbare er det spesielt viktig å sørge for en rettferdig omstilling. Derfor ønsker jeg å jobbe for at unges krav blir satt på agendaen og fremme tiltak som gjør en forskjell.»

.

.

.

Maria Timmann Mjaaland

  • Fra Oslo
  • Studerer bachelor i statsvitenskap og tysk
  • Sitter i Changemaker sitt klima- og miljøutvalg
  • Tidligere styremedlem i KFUK-KFUM Global og delegat i klima og miljøutvalget. 
  • Tidligere sjefredaktør for Zoon Politikon
  • Deltatt på COP26, 27, og 29

Seniordelegat på klima

Ungdomsdelegatene på klima deltar på mellomforhandlingene i Bonn og på FNs toppmøte på klima (COP 30).

Maria deltok på COP29 som juniordelegat, og er i år seniordelegat. Hun har vært engasjert i klimasaken både i KFUK-KFUM Global og i changemaker, og starter på en master i statsvitenskap til høsten. Gjennom engasjementet i Global deltok hun på COP26 og 27. Som tidligere praktikant på den norske ambassaden i Bern, har hun erfaring med diplomati i praksis. Hun engasjerer seg for klimarettferdighet mellom land og generasjoner.

“Jeg er særlig opptatt av at verden skal fase ut fossile energikilder og at Norge skal følge opp klimamålene våre med handling. Jeg ønsker også å jobbe for at barn og unges rettigheter blir ivaretatt, og at vi skal overta en levende klode. Det er vi som er unge som skal leve med konsekvensene av det som besluttes i dag. Derfor er det spesielt viktig at vår stemme blir hørt. ”

.

.

.

Amalie Bjørnsen

  • Fra Tønsberg
  • Studerer mastergrad I Development, Environment and Cultural change ved UiO
  • Jobber som bærekraftstrainee i Nortek, med undervannsteknologi
  • Leder i FN-studentene i Oslo

Bærekraftig utvikling

Ungdomsdelegaten på bærekraft deltar på FNs høynivåmøte om bærekraftsmålene (HLPF) og Nordisk Ministerråds ungdomsnettverk for bærekraftig utvikling. 

Amalie engasjerer seg for alle bærekraftsmålene, men hvis hun vil trekke frem et så er det 13: stoppe klimaendringene. Hun har jobbet som European Corps Volounteer for ungdoms- og klima-NGOen International Young Naturefriends i Praha, bistått i opprettelsen av klimaorganisasjonen Nature and Climate Senegal (NCS), og jobbet frivillig for FN-sambandet i Bergen med bærekraftsmålene

«Det er viktigere enn noen gang at barn og unge organiserer seg og får frem sine meninger om bærekraft. Som ungdomsdelegat på bærekraft ønsker jeg å jobbe for at LNUs medlemsorganisasjoner blir hørt og representert i FNs høynivåmøte om bærekraftsmålene (HLPF). Jeg vil også bidra til et aktivt miljø innad i LNU, der barn og unge kan uttrykke sine meninger og engasjement for bærekraftig utvikling.
Å representere Norge og LNU i en tid preget av store bærekraftsutfordringer, og med bare fem år igjen til bærekraftsmålene skal være oppnådd, ser jeg som en stor ære – og et ansvar. Det er viktig at vi tilrettelegger for handling, økt kunnskap og engasjement rundt bærekraftsmålene, og jeg håper at min rolle kan bidra til å fremme en mer bærekraftig verden.»

.

.

.

Maria Lie Jordheim

  • Nominert av SAIH
  • Nestleder i SAIH
  • Tidligere praktikant hos Norges institusjon for menneskerettigheter
  • Tidligere engasjert i FN-studentene
  • Tidligere ungdomsdelegat for European Law Students Association

Juniordelegat likestilling

Ungdomsdelegaten deltar på FNs kvinnekommisjon (engelsk: United Nations Commission on the Status of Women, forkortet CSW)

.

.

.

Margrete Bjørge Katanasho

  • Fra Fredrikstad
  • tidligere styreleder, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.
  • Tidligere aktiv i Press – Redd barna ungdom og Hyperion – Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser (N4F)

Seniordelegat likestilling

Ungdomsdelegaten deltar på FNs kvinnekommisjon (engelsk: United Nations Commission on the Status of Women, forkortet CSW)

.

.

.

Uswa Malik

  • Fra Lørenskog
  • Studerer medisin ved UiO
  • Tidligere internasjonalt ansvarlig og nasjonal folkehelseansvarlig i Norsk Medisinstudentforening (Nmf)

Global helse

Ungdomsdelegaten deltar på World Health Assembly (WHA)

«Globale helseutfordringer kjenner ingen grenser, og dagens helseutfordringer er tett knyttet til klimaendringer, konflikter og sosial ulikhet. For å møte disse utfordringene trenger vi målrettet arbeid og inkluderende beslutningsprosesser hvor unge stemmer er mer enn symbolikk. Som ungdomsdelegat på global helse er mine fokusområder styrking av primærhelsetjenesten som grunnmuren for universell helsedekning, og å motvirke klimaendringenes voksende trussel mot folkehelsen. Retten til god helsehjelp kan aldri være et privilegium, det må være en selvfølge for alle, uavhengig av bakgrunn eller ressurser. 

.

.

.

Aleksander Snarheim

  • Fra Lier
  • Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom
  • Tidligere aktiv i Sosialistisk Ungdom

Biologisk mangfold

Ungdomsdelegaten på biologisk mangfold deltar på FNs toppmøte om biologisk mangfold (CBD COP 16).

“Jeg ønsker hovedsakelig å fokusere på to ting. Det første er å jobbe videre med det gode grunnlaget som ble lagt på forrige forhandling for medvirkning i naturspørsmål for urfolk og unge. Vi trenger flere og mer spesifikke formuleringer som fremmer urfolk og unge sine perspektiver og stemmer. Det andre er å jobbe videre med at målene i naturavtalen skal lovfestes i landene som signerer den, på samme måte som man har gjort med Parisavtalen.»

grw

g

rw

Fawzi Warsame og Kaja Hovdenak

  • Fawzi er nominert av AUF (Arbeidernes Ungdomsfylking)
  • Kaja er nominert av NSO (Norsk Studentorganisasjon)

FNs generalforsamling

Ungdomsdelegatene deltar på til FNs generalforsamling (engelsk: United Nations General Assembly, forkortet UNGA)

– Dette er utrolig stort, jeg er takknemlig for tilliten BUT har vist meg og Fawzi. Jeg brenner for reel barne-og ungdomsmedvirkning på alle plan, og her har vi en kamp å kjempe. En av mine hjertesaker er at alle, verden over, skal ha lik rett og mulighet til å ta utdanning. Vi vet at dette er et av de viktigste verktøy for å bidra til likestillingskampen globalt, og som får mennesker ut av fattigdom, sier Kaja Hovdenak. 

– Jeg er utrolig beæret over å bli valgt som ungdomsdelegat til FNs generalforsamling. Å få representere norske ungdommer på en så viktig internasjonal arena betyr mye for meg, både personlig og politisk. Mine foreldre kom til Norge som flyktninger, og jeg har vokst opp med en dyp forståelse for hva internasjonalt samarbeid og solidaritet betyr i praksis. Jeg bærer med meg erfaringene fra det globale sør og vil jobbe for at de stemmene som ofte blir oversett, får plass i FNs arbeid. Denne tilliten motiverer meg til å løfte frem unge menneskers rettigheter, både i Norge og globalt, sier Fawzi Warsame.  

grw

g

rw

grw

grw

Tidligere ungdomsdelegater

Se en oversikt over våre tidligere ungdomsdelegater her.

Har du spørsmål? Ta kontakt!

Wilde Ekeland

Politisk rådgiver, internasjonale spørsmål
91866070