Til hovedinnhold

Pressemelding: LNU fikk gjennomslag! Regjeringen beholder retten til politisk fravær

Torsdag ble det klart at regjeringen beholder retten til politisk fravær for elever i videregående skole, etter å ha skrotet forslag om å fjerne ordningen. Styreleder Margrete Bjørge Katanasho i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) roser regjeringen for å lytte til barn og unge.

– Barn og unge har rett til å delta i demokratiet, og vi er glade for at regjeringen nå legger forslaget om å skrote politisk fravær død. Skulk og politisk fravær er to ulike ting, og det er bra at dette reflekteres i fraværsreglementet, sier Katanasho.

Regjeringens første forslag innebar å sidestille all type fravær, innenfor en fraværsgrense på femten prosent. I dag har alle elever rett på inntil ti dager gyldig politisk og organisatorisk fravær, som ikke virker inn på fraværsgrensen.

– Skal barn og unge ha reell mulighet til å påvirke norsk politikk, gjennom å møte politikere, delta i høringsprosesser og være landsmøtedelegater, ja, da kommer vi ikke unna at dette fra tid til annen krever deltakelse i skoletiden, fortsetter Katanasho.

 

 

Styreleder Margrete Bjørge Katanasho sammen med Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og oppropet fra 62 medlemsorganisasjoner

 

Hun løfter videre at ordningen er svært viktig for at ungdomspartiene skal ha mulighet til å engasjere skoleelever i valgkampen.

– Vi vet at skolevalgene hadde blitt nær umulige å gjennomføre under det foreslåtte regelverket. Slik ville forslaget også ha svekket norske skoleelevers forutsetninger til å delta i valg og valgkamp.

I følge Katanasho legger ordningen med politisk fravær til rette for viktig demokratisk læring hos barn og unge. Hun er nå glad for at regjeringen har snudd i spørsmålet om politisk og organisatorisk fravær, og nå velger å beholde ordningen.

– Norsk skole må legge til rette for at unge kan engasjere seg. I en tid der vi vet at demokratiet er under press i store deler av verden, er det viktigere enn noen gang å sikre at unge kan delta og få førstehåndserfaring med demokratiske prosesser, avslutter Katanasho.

Publisert