
Ofte stilte spørsmål
Lurer du på noe om LNU Kultur? Kanskje vi har svaret her.
Hvem kan søke om støtte?
Det er sentralleddet i organisasjonen som kan søke om støtte.
Hvordan søker vi?
Støtteordningen åpner for nye søknader i starten av januar, og først da vil søknadsskjemaet være tilgjengelig i søknadsportalen. Da oppretter dere søknad ved å klikke på Søk her – Søknadsskjemaet.
Dere finner søknadsskjemaet i word-format nederst på hovedsiden om støtteordningen, og det kan brukes som kladd. Kontakt gjerne organisasjonsrådgiver for støtteordningen for veiledning i søknadsskrivingen.
Her kan du lese mer om hvordan man søker om støtte.
Søknader dere har fått innvilget tidligere er tilgjengelig i LNUs gamle søknadsportal fram til utgangen av mars 2020. Deretter vil alle uavsluttede saker overføres den til nye søknadsportalen. Tidligere søknader som er avsluttet/avslått/trukket/ikke levert vil ikke være tilgjengelig for søkere etter utgangen av mars 2020.
Hva er et prosjekt?
LNU definerer et prosjekt som et tiltak som har karakter av et engangsforetagende med et gitt mål og avgrenset omfang, og som gjennomføres innenfor tids- og kostnadsrammer. Med et engangsforetak menes at prosjektoppgaven, sett som en helhet, er unik. Det forhindrer ikke at deler av den kan være identisk eller likne på tidligere utført arbeid.
Kan vi få støtte til en tilleggsaktivitet på et ellers fast arrangement?
Kan vi få penger til lønn/honorar
Videre er det også for mange kulturprosjekter relevant å honorere eksterne bidragsytere, for eksempel instruktør, produsent, lyd/lys, etc. Dette går i så fall utenfor de 15 %. Det må vises tydelig i søknaden hvor mange honorarer det søkes om støtte til, hvor store de er, og for hvilken jobb. Der det er relevant skal det også vises omtrent hvor mye tid det beregnes at vedkommende bruker på jobben.
Alle honorarer/lønn må være på et rimelig nivå og fremkomme tydelig av søknad/budsjett.
Kan vi sende inn flere søknader?
Det er i tillegg mulig å levere søknader i både hovedrunden og i restmiddelrunden samme år.
Hvordan blir søknaden behandlet?
Det er tildelingsutvalget for LNU Kultur som gjør vedtak om støtte. Tildelingsutvalget består av medlemmer fra organisasjonene som faller inn under støtteordningen og en representant fra LNUs styre. Når søknadsfristen har gått ut blir alle søknader vurdert opp mot hverandre. De blir da vurdert ut fra innhold, kvalitet og prioriteringene oppgitt i retningslinjene.
Når får vi svar på søknaden?
Hvordan signerer jeg akseptskjemaet?
For å signere akseptskjemaet må du først logge deg inn, deretter må du bruke BankID for å signere.
Hva gjør vi hvis vi må endre prosjektet/budsjettet underveis?
Hva må leveres av dokumentasjon til regnskapet?
For prosjekter som har mottatt mer enn 100 000 kroner skal det gjennomføres prosjektrevisjon (ISA850) av en godkjent, registrert revisor. Revisorattesten skal lastes opp som vedlegg til rapporten sammen med det signerte prosjektregnskapet som ble sendt til revisor.
For prosjekter som mottar inntil 100 000 kroner kan organisasjonen selv velge om de vil levere revisorattest og signert prosjektregnskap (som forklart over), eller et skyggeregnskap hvor alle inntekter og kostnader som inngår i prosjektet kommer fram. Skyggeregnskap skal føres i en fast mal fra LNU.
Organisasjonene kan benytte inntil 10 000 kroner av tilskuddet til revisjon i prosjekter som er pålagt dette.