Parti

Lær om valget

Hvilket parti passer deg?

Det er ikke alltid lett å manøvrere seg i jungelen av partier. Men du kan prøve NRK´s valgomat.

Sjekk ut partienes programmer:

Bli en valgaktivist

Lag en aktivitet!

Du kan gjøre mye forskjellig for å få dine venner til å stemme. Her er en liste med forslag som er fete og morsomme og fine.

 1. Valgfrokost – lag en valgfrokost med gode venner før dere går avgårde for å bruke stemmeretten. Kaffe, rundstykker og valg!
 2. Valgvenn – Vær en venn og hjelp en kompis stemme for første gang!
 3. Stemmefest – inviter alle vennene dine til en fest, der inngangsbilletten er at de må ha stemt!
 4. Valgvafler – lag vafler til de som har stemt!
 5. Søk om penger til aktiviteter – søk penger fra frifond for å kjøpe

Har du spørsmål eller forslag til aktiviteter? Ta gjerne kontakt med oss på ayla@lnu.no

Parti

Grunner til å stemme

Vi har spurt en gjeng førstegangsvelgere hvorfor de skal stemme. Her er svarene:

 • Fordi det er den eneste muligheten vi har til å direkte påvirke samfunnets fremtid! – Gabriel (19)
 • Når noen ikke stemmer, så stemmer man på alle partiene man er uenige med. – Ask (20)
 • Jeg stemmer fordi det gir konkret virkning. Er veldig opptatt av holdningsarbeid, men å stemme bestemmer man hvem som får bestemme. Jeg stemmer i tillegg fordi jeg nekter å la godt voksne være de eneste som styrer landet, så lenge jeg har lov skal jeg utnytte det til mitt fulle. Dette er mitt land som vel som deres. – Benedicte (20)
 • Det tvinger oss til å lære hvordan samfunnet fungerer. – Amanda (18)
 • Jeg stemmer fordi det er fantastisk mulighet til å påvirke og fordi jeg føler det er min plikt som borger å bidra i demokratiet. – Embla (21)
 • Æ stem for å påvirke valget i den rettninga æ har lyst til og fordi æ syns det e viktig at så mange som mulig deltar i valget sånn at de som styre landet kan representere de som bor her. – Oliver (18)
 • Om en stemmer kan en klage over Storting og regjering med god samvittighet. – Karl Magnus (19)
 • Æ stæm førr å påvirke, og førr å få de sakan æ bryr mæ om opp å fram. – Emma (18)
 • Jeg stemmer fordi selv om man kanskje tenker det bare er en stemme, så hjelper det, og for hver person som tenker slik, jo mindre får vi påvirket. Og det å ikke stemme er det samme som å stemme på de som vinner. – Aria (20)
 • Ungdom kan oppfatte verden på en annen måte enn voksne, for eksempel fordi vi bruker andre sosiale medier enn dem og går på skole. Vi må være med å bestemme for at samfunnet skal passe med vår virkelighet også. – Amanda (18)
 • Det å ikke stemme tilsvarer å gi en like stor andel av min stemme til alle partiene. Jeg vet ikke hva jeg skal stemme enda, men jeg vet at jeg er sterkt uenig med noen partier. Derfor velger jeg, blant annet, å stemme ved valget til høsten. – Else (18)
 • Jeg stemmer fordi jeg tenker mye på fremtiden. – Mahad (26)
 • Æ stemmer for å svekke makta til de mektige. – Henning (20)
 • Jeg stemmer fordi jeg ser på det som min plikt, og i tillegg så er det en enkel og grei måte å bestemme hvordan Norge skal se ut hvor alle har lik stemme. – Marthe (21)
 • Å ikke stemme er å gi din stemme til en annen. – Amund (18)
 • Jeg stemmer da det er min plikt som borger. Stemmer jeg ikke, har jeg heller ikke rett til å være uenig. – Cennet (21)
 • Jeg stemmer fordi jeg anser det som en borgerplikt. Jeg føler at jeg har en moralsk plikt til å stemme, og fordi jeg opplever avvik fra normen som belastende. – Abdirahman (20)
 • Jeg stemmer fordi jeg ikke ønsker at bare hvite menn som pusher 50 skal avgjøre hvordan samfunnet skal styres. – Alida (19)
 • Jeg stemmer fordi jeg ikke finner meg i at voksne menn i dress (som tror de vet best) skal avgjøre min og vår fremtid! – Anette (21)
 • Hvis vi ikke stemmer kan vi ikke forvente at samfunnet passer med våre behov. Vi må si ifra hvordan vi vil ha det. – Amanda (18)
 • Man stemmer får å være med å lede istedenfor å sitte og se verden flyte forbi. Det er å være en del av samfunnet og det er ens plikt som borger å delta i dette. Hvis man ikke stemmer kommer alt av stat til å stoppe opp. Man stemmer for å holde systemet i gang. – Hedin (18)
 • Jeg stemmer fordi jeg vil være med å påvirke demokratiet, og ikke sitte å se på alt som skjer uten min mening eller påvirkning. Fordi hver stemme har noe å si, og det er rett og slett trist om man ikke stemmer. – Zainab (18)
Bli en valgaktivist

Bli en valgaktivist!

Hundrevis av valgaktivister skal sette fokus på saker som er viktige for unge mennesker under valget 2017 og inspirere ungdom til å stemme. Du kan være med å skape litt historie. Meld deg på via vårt enkle påmeldingsskjema og bli med på moroa.

Lurer du på noe?

Hva gjør en valgaktivist?

Valgaktivistene skal øke valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere og vise politikerne at unge skal tas seriøst og høres! Det skal de gjøre ved å snakke med folk på sin egen alder om valget og det å bruke stemmeretten. Valgaktivistene får bli med i et stort sosialt nettverk med andre valgaktivister, lære om påvirkning og valg og være med på tidenes kuleste kampanje!

Hvem kan bli valgaktivist?

 Alle som skal stemme for første gang i et stortingsvalg kan bli valgaktivist – det betyr at om du er født en eller annen gang mellom 1. januar 1996 og 31. desember 1999 kan du få være med og leke. 

Hvor mye tid tar det?

Det tar ikke så veldig mye tid. Alle som er med bør snakke med rundt 50 venner i løpet av fire uker, så det trenger ikke ta fryktelig mye tid. Du kan jo prate med noen på sosiale medier eller flere på en gang. 

Når skal vi som er valgaktivister ut og snakke med folk?

Det blir de siste fire ukene før valget, altså fra skolestart til valgdagen 11. september. 

Hva hvis jeg ikke kan nok? Får jeg noe opplæring?

Slapp av, du kan nok. Det er ikke noe krav om å kunne noe om politikk for å være med på kampanjen. Dessuten får du masse opplæring før du skal ut og snakke med folk. 

Hvordan skal jeg egentlig snakke med andre om valg?

Ikke stress, det lærer du. Det viktigste er å prate med folk du kjenner om hvorfor det er viktig og hvor de kan finne mer informasjon om hvordan de kan bruke stemmeretten sin 11. september.

Må jeg kunne noe om politikk?

Nopes. Det trenger du ikke å kunne – det lærer du 🙂 

Hva får jeg igjen for å være med?

Du får masse igjen for å være med! Du får lære om valg og politikk, og du får nytt nettverk og nye venner. I tillegg får du en attest fra oss i LNU når du er ferdig, som sier noe om hva du har lært gjennom å jobbe sammen med oss fram mot valget.

Hvor foregår egentlig dette kampanje-opplegget?

 Der hvor du er – hjemme i vennegjengen, på skolen, i faddergruppa, på folkehøgskolen, på arbeidsplassen. Bare fantasien setter grenser.
Til toppen