I 2019 lanserte LNU Trygg! i ny digital versjon. Nå har vi startet opp en Trygg-ambassadørordning. Ambassadørenes rolle innebærer å være kursholdere og kompetanse-spredere i egne organisasjoner. Ordningen er et nytt initiativ med mål om å øke kompetansen i medlemsorganisasjonene våre, og skape tryggere organisasjoner.
Ambassadørene får delta på opplæring hos LNU, og får god kjennskap til og skal kunne videreføre Trygg!-arbeidet, samt holde kurs og formidle kunnskap i sine organisasjoner.
Hver organisasjon velger internt sine ambassadører, hvorav minst én av dem er tillitsvalgt og sitter i den sentrale ledelsen.
Disse personene er trygge tillitspersoner, med god kjennskap om organisasjonenes etablerte retningslinjer og varslingsrutiner for seksuell trakassering og overgrep.
– Gjennom Trygg! ambassadørene får vi spredt mye av den viktige kunnskapen om hvordan vi kan forebygge seksuell grenseoverskridende atferd ut i organisasjonene. Det er viktig fordi da vil enda flere barn og unge kunne oppleve trygge arenaer når de engasjerer seg på fritiden sin, sier LNU-leder Rode Hegstad.
Leder i Norges bygdeungdomslage, Inger Johanne Brandsrud, og leder i Hyperion, Vincent Mainardi, er blant dem som vil være ambassadører i sine organisasjoner. Begge ønsker å delta på ordningen for å bidra til trygge miljø og arrangementer i sine organisasjoner.
– Som Trygg-ambassadør kan jeg som leder i Norsk bygdeungdomslag være trygg på hva jeg skal gjøre i ulike situasjoner. I tillegg trenger jeg å lære mer om hvordan jeg kan formidle kunnskapen nedover til mine medlemmer og formidle det på en måte mine tillitsvalgte kan formidle det ned på lokalt nivå – for det er der aktivitetene våre skjer, sier Brandsrud.
Mainardi er også opptatt av å kunne ta med seg kunnskapen og dele den med Hyperions foreninger, som har som mål om å øke kompetansen blant annet på dette feltet.
– Det er et godt tiltak av LNU, som jeg tror vil gagne alle medlemsorganisasjonene. Alle har nytte av kunnskapen vi tilegner oss på dette kurset. I våre organisasjoner får mange unge sitt første møte med et frivillig styrt fellesskap, og for at de skal få lyst til å fortsette å være i de miljøene og organisajsonene, må de være faktisk trygge steder hvor man tør å si fra, mener han.
LNU trygg! er LNUs kompetanse-satsing mot seksuell trakassering og overgrep i barne- og ungdomsorganisasjoner. På de nye nettsidene finner du råd om hvordan du varsler, og hvordan du håndterer et varsel. Du finner også tips til hva din organisasjon kan gjøre for å øke bevissthet om viktige grenser, skape en kultur for å si ifra og utvikle gode rutiner. Snart kommer det også flere kurs og foredrags-ressurser på sidene.