Til hovedinnhold
Isa Maline Isene, styreleder i LNU. Foto: Sverre Øygarden Eikill, LNU

«Folkeopplysningen» felt i PFU: – En demokratisk seier

Det er på Vær Varsom-plakatens punkt 1.5, om pressens oppgave om å beskytte mot overgrep, og punkt 3.10, om falsk identitet, at NRK er felt.

1.5. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.

 

3.10. Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.

– PFU vil beskytte demokratiet

I juni i fjor klaget Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), med støtte fra landets ungdomspartier, inn statskanalen til PFU. I 2019 tok NRKs Folkeopplysningen for seg valgpåvirkning, gjennom bruk av falske nyheter på internett og i sosiale medier, i episoden «Make Lillestrøm great again».

For å avsløre hvordan man driver valgmanipulasjon, begikk NRK selv valgmanipulasjon ved å påvirke personers meninger på falskt grunnlag. NRK gikk bevisst inn for å spre løgner for slik å oppnå ønsket valgresultat på skolen.

– Vi er veldig glade for at PFU legger såpass vekt på pressens rolle for å beskytte demokratiet, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU.

LNU skriver pressehistorie

Det er svært sjelden PFU bruker paragraf 1.5 i fellingen på en slik måte. Mens paragrafen vanligvis brukes om overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter, brukes den her om NRK som fornærmende part. I tillegg er det første gang en sak om at et redaktørstyrt medium bevisst har produsert falske nyheter har blitt felt i Norge.

– Dette er en seier for demokratiet, og når NRKs metoder har slike konsekvenser at de undergraver demokratiet, sier det seg selv at de skal felles for det, sier Isene.

LNU er glade for at paragrafen om pressens oppgave om å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep også kan brukes i en slik ny kontekst: manipulasjonen er et overgrep, og PFU forstår dette.

– Dette er et bevis på hvor grov NRKs feilvurdering var. «Folkeopplysningen» ble nominert til en Emmy, men ble dømt i PFU for elendige etiske vurderinger, sier Isene.

Les PFUs begrunnelse her.

Publisert