I lønnsoppgjøret 2024 ble ett av resultatene at staten fjerner det vi kjenner som «statens lønnstrinn». Det betyr at lønnsstigen ikke vil oppdateres med oppgjøret i 2024 eller fremtidige oppgjør (med mindre de gjeninnfører lønnstrinnene). Dette kan få konsekvenser for din organisasjon dersom dere har brukt statens lønnstrinn som grunnlag for deres lønns- eller godtgjøringssystem for ansatte og/eller tillitsvalgte.
Dersom dere har brukt statens lønnstrinn som grunnlag for lønn, ser vi to alternativer videre. Vi anbefaler våre medlemsorganisasjoner å inngå en tariffavtale med de ansatte. Dette krever at deres ansatte er organisert i en fagforening. Ta kontakt med oss eller din arbeidsgiverforening for støtte knyttet denne prosessen.
Alternativt kan dere lage et eget lønnssystem. Bruk gjerne en eksisterende tariffavtale som mal, eller oppdater statens lønnstrinn fra 2023 med årets lønnsøkning. Som en del av lønnssystemet må dere også bestemme hvordan dere skal justere dette fremover. Det finnes mange alternativer, blant annet lokale forhandlinger, prosentjustering iht. frontfaget/statsoppgjøret eller årlige ansiennitetsopprykk.
Dersom organisasjonen din har en moderorganisasjon, kan det være lurt å ta utgangspunkt i deres lønnssystem. På den måten har dere enda flere å spille på dersom det skulle dukke opp spørsmål om lønn.
Dersom dere skal gjøre store endringer i måten dere beregner og forhandler lønn i organisasjonen på, anbefaler vi at dere tar kontakt med arbeidsgiverorganisasjonen dere er medlem av, f.eks. Virke. Dere bør også sørge for god dialog med de ansatte (eller de ansattes tillitsvalgte dersom de har det).
Har dere regler for godtgjørelse basert på statens lønnstrinn? Vi anbefaler å justere disse etter grunnbeløpet i folketrygdten (G). Vi har publisert LNUs regulativ for godtgjørelse i kompetansebanken vår, og disse kan tilpasses deres organisasjon. Vær oppmerksom på at våre retningslinjer for godtgjørelse er tilpasset LNUs tillitsvalgte og arbeidsmengden deres, og ikke ment som en generell anbefaling til medlemsorganisasjoner. Din organisasjon må gjøre de samme vurderingene for å havne på et nivå som passer for dere.