Til hovedinnhold
Førstehjelp
Frifond organisasjon

Ekstra tilskudd til økt deltagelse

Vi har fått 10 000 000 kroner i ekstra tilskudd til økt deltagelse for organisasjoner som mottok LNU Frifond organisasjon i 2024. Søknadsfrist 1. Mars

Vi har fått 10 000 000 kroner i ekstra tilskudd til økt deltagelse for organisasjoner som mottok LNU Frifond organisasjon i 2024. Pengene er en del av regjeringen sin satsning på økt deltakelse. Det er mulig å søke om inntil 300 000 kroner til tiltak som bidra til økt deltagelse og medlemsvekst. Eksempler på dette kan være vervekampanjer, lokallagsturne, lokallagsfond, samlinger for nye medlemmer, skoleringer for lokallagsledere og andre lavterskeltilbud 

Retningslinjer for Ekstra tilskudd til økt deltakelse

1. Hva er formålet med “Ekstra tilskudd til økt deltakelse”

Formålet med tilskuddet er å bidra til økt deltagelse og medlemsvekst i barne- og ungdomsorganisasjoner.  

Tilskuddet skal brukes innen 31.12.2025. Dette er en midlertidig tilskuddsordning. Retningslinjene for Frifond organisasjon er gjeldende der disse retningslinjene ikke er dekkende.

2. Hvor mye penger kan vi få?

En organisasjon kan maksimalt få 300 000 kroner. Minste søknadssum er 75 000 kroner.  

Hver organisasjon kan bare sende inn en søknad. En søknad kan inneholde flere aktiviteter.   

Dersom det kommer inn søknader på til sammen mer en summen vi har til utdeling kan LNU avkorte summen det er søkt om.  

  1. Kan vi få støtte?

For å få støtte må gruppa: 

  1. være sentralleddet i en organisasjon som har fått støtte fra LNU Frifond organisasjon i 2024. 
  2. ikke søke om tilskudd i Norsk Musikkråds lignende tilskuddsordning.

For å få støtte må aktiviteten: 

3. ha som mål å bidra til økt deltagelse og/eller medlemsvekst i organisasjonen. 

Dere kan ikke bruke penger på: 

  • lønn til ansatte 
  • frikjøp av tillitsvalgte 
  • Vervepremier 
  • alkohol og tobakk 
  • innkjøp av dyrt utstyr eller utstyr til personlig bruk 
  • noe som er kjøpt eller gjort før dere sendte inn søknad 
  • varer eller tjenester som er ulovlige i Norge 

Dere kan søke om penger til hva dere vil, men dere får bare penger til det som vurderes som nødvendig for aktiviteten. Pengene må brukes innenfor Norges grenser.  

Alle pengene fra støtteordningen skal gå til aktiviteten. Dere får ikke penger til drift av lokallaget og kan ikke bruke mer enn 5% av innvilget sum til administrasjon eller lignende. 

4. Hvilke krav stilles til søknaden?

Søknaden skal sendes inn gjennom søknadsskjemaet i søknadsportalen, og skal inneholde: 

  • fullstendige opplysninger og kontaktinformasjon til søker og juridisk ansvarlig 
  • fullstendige opplysninger om organisasjonen 
  • opplysninger om aktiviteten 
  • Enkelt budsjett for aktiviteten 

Mangelfulle søknader kan avslås.

5. Hvordan vurderes søknaden?

Alle søknadene behandles etter søknadsfristen. Hvis saksbehandlingen tar mer enn fem uker etter søknadsfrist, skal søker ha tilbakemelding om beregnet behandlingstid.  

Søknader blir skjønnsmessig vurdert. LNU kan be om mer informasjon dersom vi ikke vet nok om aktiviteten. Vi kan støtte bestemte deler av en aktivitet, eller stille særskilte vilkår for støtten. Vi kan også gjøre kutt i budsjettet grunnet i skjønn, forvaltningspraksis eller hvor mye penger støtteordningen har. Aktiviteter som ikke anses som gjennomførbare, vil ikke få støtte.

6. Hva må vi gjøre for å få pengene?

Ved tilskudd får organisasjonen et elektronisk tilskuddsbrev som må signeres i søknadsportalen av daglig leder, eller den styret gir en fullmakt, innen fire uker etter tilskuddet er gitt. Dersom det ikke er signert innen fristen kan organisasjonen miste tilskuddet. 

Hele tilskuddet utbetales når LNU har mottatt korrekt utfylt tilskuddsbrev.

7. Kan vi endre aktiviteten etter at vi har fått støtte?

Dersom dere ser at aktiviteten må endres eller avlyses, skal saksbehandler informeres om dette så fort som mulig. Dette gjøres ved å sende en melding til saksbehandler enten i søknadsportalen eller på e-post.

8. Rapportering

Rapportering foregår i sammen med rapporteringa for Frifond Organisasjon 2025. Det skal rapporteres på hvor mye penger organisasjonen har brukt og hvordan aktiviteten har ført til økt deltakelse og medlemsvekst.  

Dersom organisasjonen ikke har fått innvilga søknaden for Frifond Organisasjon i 2025 vil organisasjonen få tilsendt et eget rapportskjema. 

9. Hvordan klage på et vedtak?

Det kan klages på vedtak dersom dere mener at det har skjedd feil i saksbehandlingen, eller at vedtaket er i strid med retningslinjene. Klage leveres gjennom søknadsportalen innen tre uker etter vedtak. 

Normal saksbehandlingstid for klager er inntil tre uker. Dersom det tar lenger tid, skal dere få beskjed om det så snart som mulig. 

Saksbehandler gjør et nytt vedtak. Vedtaket skal begrunnes med henvisning til retningslinjene eller skjønn. 

Søker kan velge å opprettholde avslåtte eller avviste klager. Opprettholdt klage skal leveres via søknadsportalen innen tre uker etter det nye vedtaket. 

Opprettholdt klage behandles av LNU sitt klageutvalg som møtes 6-8 ganger per år. Klageutvalgets vedtak kan ikke klages på. Søker inviteres til å være med på møtet, senest en uke før.

10. Hvem har rett til innsyn i aktiviteten vår?

LNU har rett til å besøke aktiviteter som har fått støtte. 

LNU kan kreve at det legges frem ytterligere dokumentasjon enn det som kreves ved normal rapportering ved mistanke om at dere har gitt oss informasjon som ikke stemmer. 

LNU kan kreve at det føres deltakerliste, og at det gis innsyn i deltakerlisten etter at aktiviteten er gjennomført. 

Støtteordningen er finansiert via Stortinget og Kulturdepartementet. Kulturdepartementet og Riksrevisjonen kan med hjemmel i Bevilgningsreglementet § 10,2 foreta kontroll med at statstilskudd blir brukt etter forutsetningene. 

11. Kan LNU kreve tilbake penger?

Hvis dere ikke leverer fullstendig rapport innen fristen, blir pengene krevd tilbake. 

Aktivitetsoverskudd, penger som ikke er brukt, og penger som ikke er brukt i tråd med avtalen blir krevd tilbake. 

Dersom det kommer frem at dere bevisst har gitt feil opplysninger om gruppa, aktiviteten, eller om bruken av støtten, vil LNU anse at pengene er gitt på falskt grunnlag. Penger som er gitt på falskt grunnlag blir krevd tilbake. 

Krav skal betales innen 14 dager. Krav som ikke betales i tide kan sendes til inkasso. 

Ved krav om tilbakebetaling kan det søkes om nedbetalingsplan. Nedbetalingsplan er ikke en rettighet, men noe som kan innvilges om ikke særskilte forhold taler mot en slik avtale. Minimalt terminbeløp er 1 000 kroner, og maksimal nedbetalingstid er to år. Nedbetalingsplanen er rentefri. Dersom et terminbeløp ikke betales innen avtalt frist kan LNU anse avtalen som brutt, og kreve tilbake det gjenstående kravet med to ukers betalingsfrist. 

Kontaktperson

Ingebjørg Flyum Bjørlo

Organisasjonsrådgiver, Frifond organisasjon
23 31 05 96